Ce ne arată cifrele din sondajul AtlasIntel: Dacă Lasconi candida independentă, „nici n-ar mai fi existat”, spune un cunoscut politolog / Cum se explică voturile pentru George Simion

Sondajul AtlasIntel, publicat luni de HotNews.ro, arată clar faptul că în România există un electorat important de extremă-dreapta, spune profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu. Așa explică acesta motivul pentru care George Simion se clasează pe primul loc în intențiile de vot. Datele sondajului, care îl plasează pe Crin Antonescu pe locul trei, după Nicușor Dan, arată că PSD, PNL și UDMR „nu au făcut încă nimic” pentru a-și susține candidatul, declară Pîrvulescu.
George Simion se situează pe primul loc în sondajul AtlasIntel, realizat în perioada 13-15 martie, cu 30,4% dintre voturi.

„Este un electorat radicalizat. Acest electorat nici măcar nu este surprinzător, el exista și fără Călin Georgescu, pentru că încercăm să punem un diagnostic, iar diagnosticul ar fi Călin Georgescu, ceea ce e eronat. Acest electorat, din motive diverse, care sunt de natură culturală, socială, economică, dar și politică, a fost radicalizat, unii mai devreme, alții mai târziu. Mulți dintre ei sau majoritatea sunt victimele războiului hibrid, al rețelelor sociale”, explică, pentru publicul HotNews.ro, Cristian Pîrvulescu.
El spune că nu trebuie să uităm că „în România avem o veche tradiție a unui electorat de extremă dreaptă care îl votau deja masiv pe Corneliu Vadim Tudor în 2000, care era deja disponibil pentru teoriile conspirației încă dinaintea internetului”.
Profesorul de științe politice susține că, până acum, o parte din acest electorat migra spre diverse partide sau, mai degrabă, spre anumiți reprezentanți ai unor partide, deci era unul scindat, însă acum acești votanți se concentrează spre o singură direcție: George Simion sau Anamaria Gavrilă.
„Tensiunea și campania au dus în acea direcție, iar Simion era deja, până să îl lanseze rușii pe Georgescu, favorit. Acum Simion s-a radicalizat, are un discurs mult mai radical decât îl avea în octombrie-noiembrie, pentru că a înțeles de ce a pierdut. Ca urmare, electorii sunt dispuși să-l ierte. Dar ăsta este potențialul, să treacă dincolo de aici este destul de dificil, nu imposibil, dar destul de dificil”, consideră Pîrvulescu.
Lupta dintre Nicușor Dan și Crin Antonescu: cine intră în turul doi?
Nicușor Dan are 26% dintre voturi, conform sondajului AtlasIntel, iar pe locul trei se află Crin Antonescu, cu 17,9%. Aceste cifre arată că PSD, PNL și UDMR nu au făcut încă nimic pentru a-l susține pe Crin Antonescu, este de părere Cristian Pîrvulescu.
„Domnul Antonescu nu a fost, ăsta e și motivul pentru care acum ceva timp a fost destul de critic la adresa partidelor, încă susținut. Diferența între Crin Antonescu și Nicușor Dan este aceea că Nicușor Dan este un candidat independent antisistem care poate lua voturi de la moderați, din toate direcțiile. Voturile lui Antonescu în momentul de față sunt doar voturile lui Antonescu, adică voturile pe care Crin Antonescu le are, nu partidele le au”, explică acesta.
Cristian Pîrvulescu spune că Crin Antonescu are „inamici” atât în PSD, cât și în PNL: „Niciodată PDL-iștii nu o să-l agreeze pe Crin Antonescu. Ei au fuzionat cu un partid din care Crin fusese evacuat în 2014”.
Nicușor Dan încearcă „aproape cu disperare să capteze o parte din electoratul de extremă dreapta moderat”
Nicușor Dan ocupă a doua poziție în sondajul realizat de AtlasIntel pentru că încearcă să se poziționeze „neutru față de deciziile Curții Constituționale, pe care el le înțelegea, dar nu era de acord cu ele pentru că n-ar fi democratice”.
„Domnul Nicușor Dan are poziții prin care încearcă, aproape cu disperare, să capteze o parte din electoratul de extremă dreapta moderat, deci nu radicalizat, fost electorat USR, care a avut tendința, din cauza COVID-ului, să meargă în direcția AUR, extrema dreaptă”, susține Cristian Pîrvulescu.
El spune însă că nu putem ști ce se va întâmpla, în final, cu scorul lui Nicușor Dan, pentru că în lunile care urmează se pot întâmpla multe schimbări.
„AtlasIntel ni-l dădea pe Mircea Geoană foarte bine plasat și, în final, campaniile negative și apoi campania l-au trecut pe locul al 5-lea sau al 6-lea, cu un scor destul de mic. Problema unui candidat independent este că are un electorat volatil”, punctează Pîrvulescu.
Declinul Elenei Lasconi: „Dacă ar fi fost independentă, nici n-ar mai fi existat” / „E o problemă serioasă de sexism”
Întrebat despre cifrele Elenei Lasconi, care este cotată la 3,9%, Cristian Pîrvulescu spune că asistăm la un „antifeminism feroce”.
„Doamna Lasconi este atacată doar pentru că e femeie. Dacă e femeie, e slabă și trebuie să se ocupe de alte lucruri decât de politică”, explică profesorul.
„A fost atacată permanent dinspre Nicușor Dan, ale cărui poziții conservatoare nu sunt necunoscute pentru foarte mulți, dar și din interiorul propriului partid de către oameni care văd o bună oportunitate pentru a se debarasa de conducerea doamnei Lasconi, care, în viziunea lor, era doar o conducere interimară după rezultatele la alegerile din iunie. Niciodată n-au acceptat-o în final. E o problemă serioasă de sexism”, susține Pîrvulescu.
El spune că, în urma campaniei negative permanente la care a fost supusă lidera USR, aceasta a mai rămas doar cu electoratul fidel partidului pe care îl conduce: „Dacă ar fi fost independentă, nici n-ar mai fi existat. Este electoratul partidului care rămâne în final credincios. Dar asta nu înseamnă că nu se poate relansa”.
Cristian Pîrvulescu spune că se așteaptă în perioada următoare la „o campanie negativă furibundă, cu atacuri de o duritate extraordinară”.
„Pentru că doar așa se pot destabiliza candidații și s-ar putea ca atacurile împotriva doamnei Lasconi să se fi consumat deja și să poată să crească. Dacă, în final, nu va reuși să performeze probabil se va retrage, dar n-o va face decât în momentul în care vor exista doar argumente solide, în acest moment există doar presiuni electorale”, detaliază profesorul de științe politice.