Sari direct la conținut

Ce s-a întâmplat cu cei doi inspectori ANAF descoperiți cu diplome false după ce au lucrat 20 de ani în sistemul public, inclusiv în corpul de control a două ministere

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Cei doi inspectori ANAF continuă să dețină calitatea de funcționar public, a transmis ANAF într-un răspuns transmis HotNews. Aceștia nu au demisionat după ce au fost depistați cu diplomele false, însă instituția a precizat că după trimiterea în judecată contractele de muncă le-au fost suspendate.

  • F. I. și P. N., inspectori în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, au fost trimiși în judecată pe 2 noiembrie 2023, sub acuzația de înșelăciune în formă agravantă, instigare la înșelăciune și uz de fals. Ei au recunoscut integral acuzațiile.
  • Luna aceasta, pe 17 decembrie, Judecătoria Sector 5 a decis achitarea celor doi inspectori pentru înșelăciune și instigare. Au fost condamnați cu amânarea aplicării pedepsei doar pentru uz de fals.
  • Dacă sentința va rămâne definitivă, cei doi inspectori ar putea continua să lucreze în sistemul public. Procurorii au contestat decizia instanței de fond.

Ce spune ANAF despre cei doi funcționari

„Cele două persoane menționate dețin calitatea de funcționar public, însă în prezent raporturile de serviciu ale acestora sunt suspendate, situație determinată de trimiterea acestora în judecată, fiindu-le aplicabile prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare care la art. 513 reglementează situațiile de suspendare de drept a raporturilor de serviciu, astfel: în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute la art.465lit.h)”, se arată în răspunsul comunicat luni de ANAF, la solicitarea HotNews.

Judecătoria Sectorului 5, instanța care a soluționat dosarul în care au fost inculpați cei doi inspectori ANAF, a dispus achitarea lor pentru cea mai gravă dintre infracțiuni- înșelăciunea în formă agravantă- pe motiv că aceștia nu au urmărit să înșele instituția, ci să muncească. Judecătorul și-a susținut argumentarea aratând că inspectorii nu au urmărit să creeze o pagubă, ci s-au onorat de sarcini și au obținut calificative maxime la locul de muncă, chiar dacă le-au ocupat, prezentând la angajare diplome false.

Pentru infracțiunea de înșelăciune în formă agravantă, cei doi inspectori riscau 8 ani de închisoare. Găsiți vinovați doar pentru uz de fals, ei au scăpat cu pedepse mici de 6, respectiv 8 luni de închisoare cu suspendare. Instanța nu doar că a suspendat pedepsele, ci a dispus și amânarea lor.

Amânarea aplicării unei pedepse este cea mai ușoară formă de condamnare prevăzută de codul penal. Dacă inculpatul nu va săvârși alte fapte penale în perioada termenului de supraveghere condamnarea va fi ștearsă și nu se va regăsi în cazier. În plus, o condamnare cu amânarea pedepsei nu îi afectează pe inculpați în privința drepturilor civile, în special cel de a ocupa o funcție publică.

În cazul celor doi inspectori ANAF, Judecătoria Sector 5 a dispus desființarea celor două diplome false, prezentate la angajare. Datele din dosar arată că pe lângă cele două diplome falsificate, aceștia dețin și diplome de juriști obținute ulterior angajării de la o universitate privată- Bioterra- a căror autenticitate nu a fost contestată.

Cei doi funcționari au activat în sistemul public încă din 1992, respectiv 2003. Și-au desfășurat activitatea în mai multe instituții: Garda Financiară, Direcția Regională a Finanțelor Publice Prahova, culminând, în cazul inspectorului P.N., cu cooptarea în corpul de control al Ministerul Apelor și Pădurilor, respectiv al Ministerului Finanțelor. 

Diplomele falsificate, care îi prezentau ca fiind economiști, au fost descoperite în urma unor proceduri de transfer în cadrul ANAF. Documentele figurau ca fiind emise de Academia de Studii Economice București, respectiv Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Cele două instituții au confirmat că actele de studii erau false, precizând, totodată, că persoanele în cauză nu au urmat cursurile acestor unități de învățământ.

Decizia pronunțată de Judecătoria Sector 5 a fost contestată atât de procurori, cât și de unul dintre inspectori. Dosarul urmează a fi înaintat Curții de Apel București, instanță care va lua o hotărâre definitivă în acest caz.

INTERVIURILE HotNews.ro