Sari direct la conținut

Ce să faci dacă ai pielea uscată, mai ales când e frig afară

HotNews.ro
Ce să faci dacă ai pielea uscată, mai ales când e frig afară
SURSA FOTO: Martinmark | Dreamstime.com

Pielea uscată, cunoscută medical drept xeroză, este o problemă frecventă, care devine și mai deranjantă în lunile reci. Când temperaturile scad, aerul uscat și vântul pot transforma chiar și cea mai îngrijită piele într-o suprafață aspră, iritată și uneori dureroasă. Explicăm metodele de a preveni problema, soluțiile de avut în vedere pentru a diminua și chiar elimina pielea uscată, dar și când este neapărat necesară vizita la medic.

„Pielea uscată și crăpată din timpul iernii este, de obicei, o problemă temporară, însă poate deveni o afecțiune pe termen lung, în lipsa tratamentului adecvat”, a atras atenția dr. Keysha Livisay Smith, specialist în chirurgie plastică și reconstructivă facială, din cadrul Departamentului de Dermatologie al University of Cincinnati College of Medicine, din SUA.

Stratul exterior al pielii, numit stratul cornos, acționează ca o barieră. Acesta este compus din lipide și proteine care împiedică pierderea excesivă a apei și protejează împotriva factorilor externi. Atunci când echilibrul lipidic al acestui strat este perturbat, pielea își pierde capacitatea de a reține umiditatea și se usucă.

Factorii care contribuie la uscăciunea pielii includ expunerea la temperaturi scăzute, umiditatea redusă, dușurile fierbinți și produsele cosmetice dure. Fumatul, înaintarea în vârstă și anumite afecțiuni, precum dermatita atopică sau psoriazisul, pot amplifica problema.

Cum recunoști pielea uscată

Semnele pielii uscate sunt evidente:

  • Pielea capătă un aspect și o textură aspră;
  • Simți că pielea te strânge, mai ales după înot, baie sau duș;
  • Pot apărea exfolieri ușoare sau severe, descuamare ori decojire;
  • Mâncărimi persistente (prurit);
  • Pielea poate căpăta un ton cenușiu;
  • Zonele afectate se pot înroși;
  • Pot apărea fisuri fine sau mici crăpături;
  • În cazuri mai grave, crăpăturile se pot adânci și sângera.

În cazul persoanelor predispuse la eczemă, deshidratarea pielii poate declanșa inflamații, crăpături dureroase și roșeață intensă. Mai mult, fisurile din piele pot deveni o poartă de intrare pentru bacterii, favorizând apariția infecțiilor.

Aceste complicații apar mai frecvent atunci când bariera naturală a pielii este grav compromisă. De exemplu, pielea foarte uscată poate dezvolta fisuri adânci care, dacă se deschid și sângerează, permit bacteriilor să pătrundă în straturile profunde.

Deși o bună rutină de îngrijire este, de obicei, suficientă pentru a preveni și trata uscăciunea pielii, există situații în care este necesar să mergi la medic, cum ar fi:

  • Roșeață intensă sau persistentă;
  • Piele care nu reacționează la tratamentele aplicate acasă;
  • Zone mari de exfoliere sau descuamare;
  • Infecții sau răni cauzate de scărpinat;
  • Mâncărimi severe care afectează calitatea somnului.

Schimbări simple pentru a calma pielea uscată

Rutina de îngrijire care funcționează bine tot anul s-ar putea să nu fie suficientă atunci când nivelul de umiditate scade. În lipsa unor ajustări, aerul uscat poate accentua ridurile și liniile fine, iar pielea uscată, însoțită de mâncărimi, poate ajunge să se descuameze, să crape sau chiar să sângereze.

Pentru a trata și preveni uscarea pielii, Academia Americană de Dermatologie recomandă măsurile următoare.

Băi și dușuri scurte, pentru hidratarea pielii

Atunci când îți simți pielea uscată sau când nivelul de umiditate din aer scade considerabil, este important să adaptezi rutina zilnică. Iată câteva sugestii care pot face diferența:

  • Asigură-te că ușa băii rămâne închisă în timpul dușului sau băii, pentru a menține umiditatea;
  • Folosește apă călduță în loc de apă fierbinte, care poate usca pielea;
  • Redu timpul petrecut sub duș sau în cadă la maximum 5-10 minute;
  • Optează pentru produse de curățare delicate, fără parfum sau alte substanțe iritante;
  • Aplică doar cantitatea necesară de produs de curățare pentru a elimina murdăria și excesul de ulei, dar evită să creezi o spumă abundentă;
  • După baie, tamponează pielea ușor cu un prosop moale, fără a freca, pentru a evita iritarea.

Curăță tenul delicat, de cel puțin două ori pe zi

Pentru o piele curată și bine îngrijită, ideale sunt produsele de curățare blânde, fără alcool și fără spumă, de două ori pe zi: dimineața și seara, sau după ce ai transpirat. Produsele care conțin acid stearic (regăsit în untul de shea) sau acid linoleic (din uleiul de argan și alte uleiuri) sunt deosebit de eficiente pentru repararea pielii. Dacă ai pielea sensibilă, este suficient să folosești produsul de curățare seara, iar dimineața clătește fața doar cu apă.

După ce fața este curățată și încă umedă, aplică orice tratament topic pe care îl utilizezi, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Așteaptă câteva minute, apoi aplică o cremă hidratantă. Dacă folosești produse cosmetice, optează pentru cele pe bază de cremă sau ulei, care sunt mai prietenoase cu pielea uscată. Indiferent de vreme, alege o cremă hidratantă care include protecție solară sau un ecran solar cu spectru larg, având un SPF de cel puțin 30. Aplică generos produsul, iar dacă transpiri reaplică-l la fiecare două ore.

Hidratează pielea frecvent

Aplică o cremă hidratantă de mai multe ori pe zi, mai ales atunci când pielea se simte uscată sau după ce te-ai spălat pe mâini sau ai făcut baie, cât pielea este încă umedă. Dacă nu ești sigur/ă ce produse să folosești, discută cu un medic dermatolog despre avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni. Uneori, este nevoie să testezi mai multe produse pentru a-l găsi pe cel potrivit, care să fie eficient și confortabil pentru utilizare zilnică.

Când alegi o cremă e indicat să conțină ingrediente cu proprietăți de vindecare, cum ar fi ureea, ceramidele, acizii grași, glicerolul (cunoscut și sub numele de glicerină), untul de shea sau untul de cacao. Optează pentru produse fără parfum, noncomedogenice (care nu provoacă acnee) și hipoalergenice (care nu conțin substanțe iritante). Evită produsele ce conțin sulfat de sodiu lauril, un ingredient care usucă pielea.

Creme speciale pentru față și gât

Pielea feței și a gâtului necesită produse dedicate. Alege o cremă care se aplică ușor și nu lasă urme vizibile. Dacă ai tenul predispus la acnee, evită produsele care conțin vaselină, unt de cacao sau ulei de cocos, care pot agrava problema.

Dacă ai pielea grasă, încearcă un ecran solar hidratant în loc de o cremă clasică. Pentru pielea matură, produsele care conțin antioxidanți sau acid alfa hidroxi sunt excelente pentru prevenirea descuamării și asprimii. Cremele hidratante sunt adesea baza pentru produsele anti-rid, care includ și ingrediente precum retinoizii, antioxidanții sau peptidele.

Hidratează pielea foarte uscată de pe corp

Dacă pielea de pe corp este foarte uscată, folosește o cremă mai sau un ulei, cum ar fi uleiul pentru bebeluși. Uleiul este mai persistent decât loțiunile și previne evaporarea apei de pe suprafața pielii. O altă opțiune este un produs pe bază de petrolatum (cum ar fi Vaselina sau Aquaphor). Dacă ți se pare prea gras, aplică-l doar pe timp de noapte sau pe zonele cu crăpături. Pentru mâinile extrem de uscate, aplică un strat generos de vaselină înainte de culcare și poartă mănuși simple din bumbac.

Folosește săpunuri hidratante, fără alergeni

Pentru spălatul pe mâini, alege un săpun hidratant, fără parfum, cu eticheta hipoalergenic. După spălare, aplică o cremă hidratantă cât mâinile sunt încă umede.

Pentru duș sau baie, încearcă un gel de curățare delicat și folosește săpun doar în zonele necesare, cum ar fi axilele și zona inghinală. Evită bureții aspri și pietrele ponce. Clătește bine pielea și tamponează ușor pentru a o usca.

Dacă pielea uscată provoacă mâncărimi, aplică o compresă rece și umedă pe zonele afectate. Dacă problemele persistă, cere sfatul unui medic dermatolog.

Alte recomandări

Folosește un umidificator pe care să-l plasezi în dormitor sau în camera în care petreci cel mai mult timp, pentru a crea un mediu mai confortabil. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA recomandă să păstrezi în locuință sau în spațiul de lucru un nivel de umiditate între 30% și 50%, suficient pentru a preveni uscarea excesivă a aerului și, implicit, a pielii.

În plus, o umiditate adecvată poate aduce beneficii și pentru sănătatea căilor respiratorii, reducând riscul de iritații cauzate de aerul uscat.

Optează pentru haine din materiale prietenoase cu pielea precum bumbacul, care permit pielii să respire și reduc riscul de iritații. De asemenea, alege detergenți de haine fără coloranți sau parfumuri, care pot irita pielea sensibilă. Produsele hipoalergenice sunt cele mai sigure.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro