Ce se întâmplă cu cercetătorii izolați în Antarctica alături de un coleg care i-a atacat. Precizările făcute de țara care gestionează baza „Sanae IV”

Oamenii de știință care au transmis un semnal de alarmă de la baza „Sanae IV” din nordul Antarcticii după ce au fost atacați și amenințați de un coleg sunt în afara pericolului, potrivit autorităților responsabile de misiunea de cercetare. Acestea afirmă că agresorul a devenit cooperant și a avut remușcări pentru acțiunile sale, relatează The Independent.
Unul dintre cercetătorii din echipa de 9 persoane a trimis un email urgent în Africa de Sud, țara care gestionează baza „Sanae IV”, susținând că un coleg l-a atacat pe el și alți membri ai expediției și a făcut amenințări cu moartea la adresa lor.
Departamentul Sud-African pentru Silvicultură, Pescuit și Mediu (DFFE) a declarat marți într-un comunicat că „presupusul atac” a avut loc doar între doi membri ai expediției și că, contrar informațiilor apărute în presă, emailul a fost primit nu săptămâna trecută, ci în data de 27 februarie.
DFFE a declarat de asemenea că investighează și acuzații de hărțuire sexuală, dar că relatările despre o agresiune sexuală „nu sunt corecte”.
„Presupusul agresor a participat de bunăvoie la o evaluare psihologică suplimentară, și-a exprimat regretul și este cooperant în a urma orice intervenție care i se recomandă”, a declarat departamentul sud-african.
„El a redactat o scrisoare oficială de scuze către victimă și este dispus să își ceară scuze verbal în fața tuturor membrilor bazei. De asemenea, departamentul a implementat un proces de intervenție pe termen lung prin servicii de consiliere profesională, pentru a restabili relațiile și a construi un mediu de lucru sănătos”, a continuat acesta.
Africa de Sud spune că situația de la baza „Sanae IV” este sub control
Departamentul a adăugat că ministrul sud-african de resort, Dion George, și directorul general al DFFE, Nomfundo Tshabalala, „s-au implicat personal în gestionarea situației”.
Baza este administrată de Programul Național Antarctic al Africii de Sud și operată de Expediția Națională Antarctică a Africii de Sud. Echipa este complet izolată într-o bază dintr-o zonă în care temperatura medie iarna este de -23°C, iar viteza vântului poate atinge aproape 240 km/h. Se află la 4.000 km de cel mai apropiat punct al Africii de Sud, ceea ce înseamnă că singurul contact uman pe care îl au este între ei.
„Departamentul a activat imediat un plan de răspuns pentru a lua legătura cu persoanele implicate, prin intermediul unor profesioniști instruiți, cu scopul de a media și restabili relațiile la bază”, a declarat DFFE marți.
„Acest proces se desfășoară aproape zilnic pentru a asigura că cei din bază știu că departamentul le oferă sprijin și este dispus să facă tot ce este necesar pentru a restabili relațiile interpersonale, dar, în același timp, rămâne ferm în aplicarea măsurilor disciplinare”, a mai transmis DFFE.
Cercetătorul l-a atacat pe liderul echipei din Antarctica
Potrivit emailului obținut zilele trecute de presă, un cercetător din echipă a transmis un semnal de alarmă autorităților sud-africane, acuzând un coleg că a creat „un mediu de frică” la bază și că este „profund îngrijorat” atât pentru propria sa siguranță, cât și a celorlalți oameni de știință. Cercetătorul l-a mai acuzat pe colegul său și de agresiune sexuală asupra altcuiva.
Printre cercetătorii de la „Sanae IV” se numără experți în oceanografie, biologie, geologie și geomorfologie.
Dion George, ministrul sud-african al mediului, a declarat anterior că agresorul l-a agresat fizic pe liderul expediției de cercetare după escaladarea unui conflict verbal. „Vă puteți imagina cum este – sunt spații restrânse, iar oamenii suferă de claustrofobie. Poate fi extrem de dezorientant”, a spus ministrul sud-african în comentarii făcute pentru presa britanică.
DFFE a afirmat marți că urmează „un proces foarte detaliat și riguros” în recrutarea personalului „care este pregătit să trăiască în astfel de condiții de viață izolate și dificile”.
„Doar candidații care nu prezintă niciun rezultat negativ în urma tuturor verificărilor de fond vor fi luați în considerare pentru angajare”, a afirmat DFFE.
„Chiar dacă toate evaluările și analizele nu indică nicio problemă, nu este neobișnuit ca, odată ajunși în zonele extrem de izolate unde sunt situate bazele științifice, indivizii să aibă nevoie de o perioadă de adaptare la mediu”, a mai transmis autoritatea sud-africană.