Sari direct la conținut

Ce se întâmplă în Bulgaria? Filmul unei crize fără pereche și asemănările cu România

HotNews.ro
Ce se întâmplă în Bulgaria? Filmul unei crize fără pereche și asemănările cu România
Un bărbat fumează lângă un perete cu afișe electorale ale GERB, cel mai mare partid din Bulgaria, înaintea alegerilor din octombrie 2024 / Foto: Nikolay Doychinov/ AFP / Profimedia

Pe 27 octombrie, Bulgaria are, pentru a șaptea oară în trei ani și jumătate, alegeri parlamentare. Din 2021, țara e într-o criză profundă, timp în care două dintre obiectivele sale strategice, aderarea la zona euro și intrarea deplină în spațiul Schengen, au fost amânate. Guvern stabil nu a mai avut de la ultimul guvern al lui Boiko Borisov, în 2021.

Mai bine de trei ani mai târziu, același Boiko Borisov, cu partidul GERB și a lui platformă oportunist-populistă cu ambalaj de formațiune de centru-dreapta, sunt pe prima poziție pentru cel de-al șaptelea scrutin parlamentar. E o consecință a inerției unei mașinării politice care a acaparat, de-a lungul a 12 ani, instituțiile de forță.

E și o urmare a greșelilor partidelor progresiste când au ajuns la putere. Așa se face că, deși a fost nevoit să demisioneze de două ori din funcția de prim-ministru, din 2009 încoace, 11 alegeri legislative mai târziu, tot Boiko Borisov e cap de listă.

Citiți mai mult pe Panorama.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro