Sari direct la conținut

Ce spune Guvernul despre aprobarea OUG privind diminuarea atributiilor CCR. Andrei Zaharescu, purtator de cuvant: Guvernul poate simti nevoia sa modifice urgent orice crede necesar, in orice clipa

HotNews.ro

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, nu a putut sa explice care a fost urgenta pentru care a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. In schimb a spus ca Executivul „poate simti nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede necesar. Probabil ca in acest moment, cand s-a produs ordonanta de urgenta, exact acum trebuia sa vina”. Mai mult, Zaharescu a afirmat ca Executivul are abilitatea de a emite ordonante de urgenta chiar si in vacanta parlamentara. Aceasta este o afirmatie eronata in conditiile in care Guvernul este abilitat sa emita in perioada vacantei parlamentare ordonante simple, nu ordonante de urgenta.

Guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta, publicata rapid in Monitorul Oficial, prin care se retrage Curtii Constitutionale abilitatea de a aviza hotaririle Parlamentului. Ordonanta de Urgenta face ca suspendarea presedintelui Traian Basescu sa fie mai simpla. Executivul a dat aceasta OUG dupa ce premierul Ponta anuntase inaintea sedintei de guvern ca nu are „vreo intentie de a afecta independenta institutionala” judecatorilor CCR. Miscarea prin care atributiile CCR sint diminuate face parte dintr-un plan complex al USL care are ca finalitate suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte (Citeste aiciPlanul de actiune al USL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cei 7 pasi esentiali)

OUG pentru diminuarea puterilor CCR a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Demiterea presedintelui a scapat de un filtru institutional.

Motivul emiterii OUG: Conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de naura sa creeze disfuctionalitati

UPDATE Andrei Zaharescu a revenit cu precizari referitoare la modificarea Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. „Guvernul considera necesar ca trebuie intervenit deindata pentru conferirea cadrului legal necesar desfasurarii in bune conditii a activitatilor institutiilor fundamentale in acord cu atributiile acestora conferite de Constitutia Romaniei, republicata”, spune Zaharescu.

Comunicatul integral

¬Articolul nr 27, alin. 1 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost modificata prin Legea nr. 177/2010 in sensul ca, la competenta Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului s-au adaugat si hotararile Camerei Deputatilor, ale Senatului, precum si cele ale plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Hotararile Parlamentului nu sunt adoptate in exercitarea competentei legislative conferita de Constitutie ci vizeaza alte activitati, precum cele de numiri in functii sau cele care tin de activitatea curenta a Parlamentului. Or, modificarea adusa in anul 2010 si conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de natura sa creeze disfunctionalitati in activitatea Parlamentului. Pentru aceste motive Guvernul considera necesar ca trebuie intervenit deindata pentru conferirea cadrului legal necesar desfasurarii in bune conditii a activitatilor institutiilor fundamentale in acord cu atributiile acestora conferite de Constitutia Romaniei, republicata”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro