Ce știm despre balonul chinezesc care a zburat deasupra Americii de Nord și a pus în alertă armata și serviciile de informații americane și canadiene / Blinken își amână vizita la Beijing
Un presupus balon spion chinezesc a fost detectat în spațiul aerian al SUA, potrivit Pentagonului. Ministerul canadian al Apărării a anunțat joi că a detectat un „balon de supraveghere la mare altitudine” și că monitorizează un „potențial al doilea incident”, după ce oficiali americani au declarat că un balon spion chinezesc a fost găsit zăbovind deasupra statului Montana din vestul SUA, transmite Reuters.
AFP trece în revistă ce știm despre balonul care a pus în alertă armata și serviciile de informații americane și canadiene.
Unde este?
Un oficial american din domeniul apărării a declarat că balonul a intrat în spațiul aerian al SUA ”în urmă cu câteva zile”, dar locația exactă a acestuia nu a fost făcută publică.
Balonul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din nordul Oceanului Pacific, apoi a traversat spațiul aerian canadian și a ajuns în Statele Unite, unde a zburat deasupra statului Montana la o altitudine cu mult peste cea a avioanelor comerciale, potrivit presei americane care citează oficiali din domeniul apărării.
A fost la fel de mare ca trei autobuze la un loc, au precizat sursele.
Este un balon chinezesc?
„Nu avem nicio îndoială că este vorba de un balon al RPC”, a declarat un înalt oficial al Pentagonului care a solicitat anonimatul, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.
La Beijing, guvernul chinez a dat asigurări că „o verificare este în curs de desfășurare” cu privire la aceste informații.
„Speculațiile și scoaterea lucrurilor la iveală chiar înainte ca faptele să fie stabilite nu ajută la rezolvarea corectă a cazului”, a avertizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe.
Întrebarea este dacă ”vorbim de un balon folosit pentru spionaj sau de o platformă științifică care a plutit în derivă?”, a declarat Xavier Pasco, director al Fundației pentru cercetare strategică (FRS) și specialist în probleme spațiale, intervievat de AFP.
Ce ar putea spiona balonul?
Traiectoria sa a survolat o serie de situri sensibile, potrivit oficialului Pentagonului. „În mod clar, a trecut pe deasupra acestor situri pentru a aduna informații.
Montana găzduiește silozuri de rachete nucleare.
De ce nu a fost doborât?
Balonul este suficient de mare pentru ca distrugerea lui să provoace resturi la sol care ar putea pune în pericol oamenii, au declarat oficialii americani.
Pentagonul a luat în considerare mai multe opțiuni, inclusiv doborârea balonului în timp ce zbura deasupra unei zone slab populate, dar a considerat că riscul este încă prea mare, potrivit unui înalt oficial al apărării.
„Reprezintă o amenințare pentru aviația civilă? Noi nu credem. Reprezintă o amenințare semnificativ mai mare din punct de vedere al informațiilor? Evaluarea noastră în acest moment este că nu este așa”, a adăugat el.
„Credem că riscul de a-l doborî, oricât de mic ar fi fost (…) nu merita să ne asumăm.
Este acesta primul balon spion chinezesc deasupra SUA?
China a trimis numeroase baloane deasupra Statelor Unite în ultimii ani, a declarat înaltul oficial al Pentagonului.
Cu toate acestea, a precizat el, este pentru prima dată când un balon chinezesc se află în spațiul aerian al SUA de atât de mult timp.
Nu cumva sateliții au făcut baloanele de spionaj depășite?
Dirijabilele și baloanele ancorate au fost folosite de mult timp în scopuri militare, de spionaj și de supraveghere. Acestea au fost utilizate pe scară largă în timpul Primului Război Mondial.
Dar cucerirea spațiului și progresele în domeniul aviației au făcut posibilă observarea mai sigură a teritoriului inamic de către sateliți și avioane de spionaj.
Dar baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații.
„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.
Reacția Chinei: este un balon meteo
China a declarat vineri că un „balon” care survolează Statele Unite are scopuri meteorologice civile și alte scopuri științifice și și-a exprimat regretul că a intrat în spațiul aerian american, potrivit Reuters.
Oficiali americani au declarat joi că un balon spion chinezesc zboară deasupra Statelor Unite de câteva zile, în ceea ce ar fi un act de sfidare cu doar câteva zile înainte de o călătorie planificată la Beijing de către secretarul de stat american Antony Blinken.
Într-o declarație făcută vineri seara târziu, Ministerul chinez de Externe a mai spus că va continua să mențină comunicarea cu Statele Unite pentru a gestiona în mod corespunzător situația neașteptată.
„Aeronava provine din China și este de natură civilă, fiind folosită pentru cercetări meteorologice și alte cercetări științifice. Din cauza influenței vânturilor de vest și a capacității sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut”, a precizat acesta.
„China regretă că dirijabilul s-a rătăcit în Statele Unite din greșeală din cauza unui caz de forță majoră. China va continua să mențină comunicarea cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător acest accident”, a precizat acesta.
Blinken își amână vizita la Beijing
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a amânat o vizită planificată la Beijing după ce un balon spion chinezesc suspectat de spionaj a fost detectat în spațiul aerian al SUA, în ciuda faptului că autoritățile chineze și-au exprimat „regretul” pentru ceea ce au declarat că a fost o intruziune „involuntară”, potrivit AFP.
„Există un balon de supraveghere chinezesc care zboară în prezent deasupra Statelor Unite la mare altitudine, ceea ce reprezintă o încălcare clară și inacceptabilă a suveranității americane”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat sub rezerva anonimatului.
Vizita lui Antony Blinken la Beijing, prevăzută pentru duminică și luni, este deci „amânată” și va fi reprogramată atunci când „condițiile vor fi îndeplinite”, a adăugat el, declarându-se totodată „încrezător” în capacitatea Statelor Unite de a menține dialogul cu Beijingul.