Sari direct la conținut

Ce ştim până acum despre atacul din Germania / Motivul terorist este luat în considerare

HotNews.ro
Ce ştim până acum despre atacul din Germania / Motivul terorist este luat în considerare
Atac armat la Solingen Foto: Thomas Banneyer / DPA / Profimedia

Poliția germană continuă sâmbătă căutarea activă a autorului atacului mortal cu cuțitul care a avut loc cu o seară înainte la un festival din Solingen, în vestul țării, și nu exclude un motiv terorist, potrivit AFP.

Poliția a anunțat astăzi arestarea unui adolescent în vârstă de 15 ani, suspectat de „omisiunea de a raporta” un act criminal.

Martorii au declarat că l-au văzut cu puțin timp înainte de atac discutând despre atac cu un bărbat care ar putea fi ucigașul, a declarat procurorul din Düsseldorf, Markus Caspers.

Doi bărbați în vârstă de 56 și 67 de ani și o femeie de 56 de ani au fost uciși în timp ce participau la o petrecere locală vineri seara, iar opt persoane au fost rănite, dintre care patru grav.

„Nu am reușit încă să identificăm un motiv, dar presupunem, având în vedere toate circumstanțele, că suspiciunea inițială a unui act terorist nu poate fi exclusă”, a declarat procurorul general.

„A fost un atac foarte țintit asupra gâtului” victimelor

Vineri seara, în jurul orei 21.40 (19.40 GMT), „din senin, un bărbat înarmat cu un cuțit a înjunghiat oameni la întâmplare și i-a ucis”, a descris ministrul regional de interne Herbert Reul în timpul unei vizite la fața locului în cursul nopții.

„A fost un atac foarte țintit asupra gâtului” victimelor, a declarat șeful poliției locale, Thorsten Fleiss, după analizarea primelor imagini. Anchetatorii au declarat că au o înregistrare video a atacului.

Mii de spectatori se adunaseră în fața unei scene instalate în centrul orașului Solingen, un oraș cu aproximativ 160 000 de locuitori, pentru lansarea mai multor zile de festivități.

Poliția a făcut apel la prudență în ceea ce privește motivele și descrierea fizică a atacatorului.

Începând de vineri seară, poliția a primit numeroase declarații ale martorilor, cu „descrieri care diferă în parte unele de altele”, ceea ce face imposibilă, în acest stadiu, întocmirea unui portret robot al suspectului.

Anchetatorii care caută arma crimei au confiscat, de asemenea, mai multe cuțite în jurul locului crimei.

„Vinovatul trebuie să fie arestat rapid și pedepsit cu toată forţa legii”, a îndemnat cancelarul german Olaf Scholz, care s-a declarat șocat.

Peste o săptămână, coaliția condusă de social-democratul Olaf Scholz se va confrunta cu alegeri regionale-cheie în estul țării, unde formațiunea de extremă dreapta AfD devansează cu mult partidele de guvernământ în sondajele de opinie.

„Actul oribil din Solingen m-a zguduit pe mine și țara noastră până în adâncul sufletului”, a declarat șeful statului, Frank-Walter Steinmeier.

Evenimentul urmărea să celebreze cea de-a 650-a aniversare a acestui oraș din landul Renania de Nord-Westfalia și diversitatea sa culturală. Festivitățile, programate inițial să se desfășoare până duminică, au fost anulate.

„Suntem cu toții într-o stare de șoc, groază și mare tristețe”, a scris primarul acestei comunități din bazinul Ruhr, Tim-Oliver Kurzbach.

Bălți de sânge

Un martor a declarat pentru cotidianul local „Solinger Tageblatt” că se afla la câțiva metri de atac, nu departe de locul faptei, și „a înțeles din expresia de pe fața cântăreței că ceva nu era în regulă”.

„Și apoi, la un metru distanță de mine, o persoană a căzut”, a declarat bărbatul, Lars Breitzke. Când s-a întors, a văzut oameni întinși pe jos și mai multe bălți de sânge.

Autoritățile germane au fost în alertă maximă în ultimii ani, în fața unei duble amenințări teroriste: jihadismul și extremismul de dreapta.

În august, ministrul de interne a anunțat că dorește să interzică în spațiile publice cuțitele mai mari de 6 centimetri, unii membri ai coaliției guvernamentale cerând chiar o interdicție totală ca răspuns la recrudescența atacurilor cu cuțitul.

Cel mai mortal atac jihadist pe teritoriul Germaniei datează din decembrie 2016: un camion a intrat intenţionat în mulţime şi a ucis 12 persoane într-o piață de Crăciun din centrul Berlinului.

O altă amenințare la adresa țării vine din partea extremei drepte, după o serie de atacuri mortale din ultimii ani care au vizat locuri comunitare sau religioase.

INTERVIURILE HotNews.ro