Sari direct la conținut

Ce vrea Romania de la Consiliul European: Banii pentru combaterea somajului in randul tinerilor. 500 milioane euro, inca o miza pentru impartirea regiunilor

HotNews.ro
Consiliul European, Foto: Administratia Prezidentiala
Consiliul European, Foto: Administratia Prezidentiala

​Obiectivele Romaniei la Consiliul European de joi si vineri sunt legate in primul rand de absorbtia banilor europeni pentru combaterea somajului in randul tinerilor. Pozitia din care negociaza tara noastra depinde de luptele interne care au ca miza influenta asupra regiunilor de dezvoltare. Potrivit unor surse politice, presedintele Traian Basescu merge la Bruxelles sa negocieze patru teme de baza, insa pozitia de pe care discuta poate fi subrezita de anumite intarzieri in implementarea agendei intermediare de catre autoritatile executive romanesti.

  • Combaterea somajului in randul tinerilor. La acest subiect care figureaza pe agenda Consiliului European, Romania trebuie sa avanseze in pregatirea planului de proiecte pentru absorbtia banilor europeni care ii vor reveni pentru combaterea somajului in randul tinerilor. Liderii europeni au stabilit un buget total de 8 miliarde de euro pentru combaterea somajului in statele membre, iar la Berlin, la reuniunea din 3 iulie, dedicata acestei teme, cancelarul Angela Merkel a pistonat pentru accelerarea procesului de implementare a acestui program. Romaniei ii vor reveni peste 500 de milioane de euro in total, din care 125 de milioane de euro numai pentru combaterea somajului in randul tinerilor si 400 de milioane de euro pentru categoriile defavorizate, au declarat, pentru HotNews, surse oficiale. Banii ar urma sa fie absorbiti in 2014 si 2015, dar pentru aceasta Guvernul trebuie sa avanseze planul de proiecte pana la finele anului 2013. Banii vor fi canalizati in trei regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in care somajul in randul tinerilor sare de 25%: Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est. Aici este, de fapt, si problema: „Din cauza luptelor interne pe regionalizare si descentralizare, baronii locali boicoteaza intregul plan pentru absorbtia acestor bani europeni”, au precizat sursele citate.

In Regiunea Centru, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, si presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, ambii de la PNL, isi disputa pozitia de lider pe regiune. In Regiunea Sud Muntenia, sunt judetele Prahova, condus de Mircea Cosma (PSD), si Teleorman, unde presedinte de CJ a fost Liviu Dragnea, actualul Ministru al Dezvoltarii Regionale si numarul doi in PSD. Plecat ministru la Bucuresti, Dragnea l-a lasat in locul lui la judet pe omul lui de baza, Ionut Gadea. In fine, in Regiunea Sud-Est Dobrogea sunt judetele Constanta si Vrancea, adica Radu Mazare/Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan (toti PSD).

  • Uniunea Economica si Monetara. Aici Romania are interes sa fie inclusa activ, desi nu este membra a zonei euro, in discutiile privind Mecanismul unic de supraveghere bancara, dar si in cele privind Mecanismul de rezolutie bancara, mai ales avand in vedere expunerea ridicata a bancilor din zona euro pe Romania. Un topic important este punerea in aplicare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniuna Economica si Monetara, cu accent pe coordonarea politicilor economice. Statele membre isi asuma sa-si modifice legislatiile pe politici economice potrivit unor linii directoare comune, pentru a fi evitate, de exemplu, derapajele bugetare din preajma alegerilor. Germania preseaza pentru consolidarea unui grup de discutii la nivel european care sa abordeze inclusiv politici fiscale comune in UE. Majoritatea statelor membre, printre care si Romania, nu impartasesc aceasta opinie a Germaniei.
  • Agenda Digitala. In programul sau de guvernare, Executivul Ponta II a subliniat ca „Adoptarea si implementarea rapidă a măsurilor aferente domeniului tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor din Agenda 2020 a Uniunii Europene se va realiza prin elaborarea si punerea în practică a Strategiei naţionale privind Agenda Digitală pentru România”. Potrivit surselor HotNews.ro, principalele probleme pentru Romania sunt legate aici de intarzierile in realizarea strategiei nationale de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, condus de Dan Nica, precum si in operationalizarea portalului E-Romania, care ar fi trebuit sa ofere o interfata integrata cetateni – administratia publica. Guvernele care s-au succedat din 2011 pana acum nu au reusit sa puna la punct un astfel de sistem care sa raspunda cerintelor de E-Guvernare ale UE.
  • Republica Moldova. Consiliul European urmeaza sa ia nota de pregatirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc in 28 si 29 noiembrie, la Vilnius, Lituania. Romania este unul dintre cei mai vocali sustinatori ai parafarii integrale a Acordurilor Aprofundat de Liber Schimb si de Asociere intre UE si Republica Moldova.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro