Cea mai mare frauda comisa de cel mai cinstit guvern
Premierul Victor Ponta isi consuma rapid rezervele de credibilitate care l-au adus la putere. Caderea se reflecta tot mai clar in sondaje. Tendinta indica prabusirea, greu de evitat mai ales ca vin lunile de iarna. Nici un guvern dinaintea sa nu a avut parte de atatea proteste autentice si atat de masive, de atatea revolte in tara si la Bucuresti, nici o putere nu a contabilizat atat de multe esecuri majore intr-un timp atat de scurt. Oricum o intoarcem, oricate explicatii colaterale am gasi, ajungem in final la o constatare la indemana oricui: premierul Ponta si guvernul USL au fraudat masiv increderea publicului intern si extern.
Pentru a masca aceasta frauda de proportii, Victor Ponta a recurs la butaforie, dublu discurs, dedublare, comportament schizoid sau pur si simplu la minciuna.
Luati aproape orice tema majora si veti constata un furt de incredere. PSD si PNL au intrat in coliziune din primele luni de guvernare desi au promis o guvernare coerenta, inseland astfel o asteptare minimala. Premierul Victor Ponta a incercat, la fel ca Adrian Nastase, sa mentina aparentele falsificand agenda publica. Si-a subordonat aproape intreaga presa prin toate metodele posibile, de la contracte cadou pentru mogulii prieteni la amenintari si executia inamicilor.
Teapa de bisnitar data alegatorilor in cazul Rosia Montana sau in cazul gazelor de sist ar trebui sa fie o lectie pentru orice politician: nu poti promite chiar orice, nu te poti juca la nesfarsit cu vorbele pe principiul „vedem noi pe unde scoatem camasa cand ajungem la putere” fara sa platesti scump nota de plata. Vedem astazi cat mult rau pot face demonii nationalismului economic eliberati de USL in goana dupa voturi. Odata pusi la treaba, nu mai pot fi opriti usor si fac ravagii intr-o tara cu o cultura democratica si asa precara.
Daca Victor Ponta ar pica sa zicem maine, in urma celor doua proiecte de investitii care au scos oameni in strada, ar fi un dezastru. Nici un alt premier nu se va mai atinge vreodata de investitii straine in domeniul resurselor din simpul motiv ca ar risca sa irite instant sensibilitatea romanilor verzi. Or, Romania nu prea dispune de mare lucru in afara de resurse, iar reindustrializarea (cu toate costurile ei de mediu inerente) ar trebui sa fie proiect prioritar pentru orice guvern responsabil. Altfel, vom trai intr-o mare gradina botanica, foarte curati, dar putin mai rupti in fund.
Premierul Victor Ponta si guvernul sau trebuie totusi sa plece, nu pentru ca asa ii cer protestatarii, opozitia sau vreun analist despre care va spune in secunda doi ca e basist. Premierul Ponta si guvernul sau au probat uluitoarea capacitate de a compromite orice mare proiect incape pe mana lor. Acest lucru se intampla tocmai din cauza ca orice actiune majora initiata de premierul Ponta este subminata din start de lipsa de credibilitate, de amatorism, de un mod imatur de a actiona sau de suspiciunea relei credinte (vezi executia procurorilor). Pentru toate aceste motive Ponta trebuie sa plece, nu pentru ca ar fi dorit sa faca un bine cu forta poporului sau si a fost refuzat violent.
Ar fi spre binele acesti tari ca guvernul Ponta sa nu mai faca nimic cat mai sta la putere pentru a nu periclita viitorul altor proiecte. Premierul Ponta crede, poate, la fel ca parintele sau politic, Adrian Nastase, ca poti supravietui cumparand bunavointa marilor puteri. Fostul premier are destula experienta, ar putea sa-i spuna sincer: nu se poate. Va afla asta, cel mai probabil, in vizita sa in Statele Unite, pentru care a insistat atat de mult. A trecut demult liniile rosii.
Pe termen scurt, publicul poate fi inselat. Insa pe termen mediu si lung, efectul este devastator. Institutiile statului sunt astazi aproape praf, autoritatea lor se face tandari, iar increderea – cea mai mare avere a unui politician – se pierde peste noapte. Ajuns in acest punct, nici un guvern nu poate merge mai departe intr-o tara normala. Romania nu pare a intra, totusi, in categoria asta.
Norocul premierului Victor Ponta este ca inca nu are rival, alternativele din interiorul PSD sint chiar mai rele, realitatea politica si situatia din Parlament fac putin probabila schimbarea sa din functie. Ponta are, totusi, meritul de a fi spulberat orice indoiala, de a fi fost convingator. Nici un om rational nu se mai indoieste azi ca Victor Ponta ajutat de USL a pacalit o tara intreaga, plus cativa lideri imporanti de afara care au decis ca merita sa-i acorde o sansa.
La demisie nu cred ca se asteapta cineva. Oricum, n-am afla niciodata cine a plecat de fapt din functie: deputatul sau premierul.