Sari direct la conținut

Cehia deschide dosare penale împotriva celor care își declară sprijinul pentru invazia rusească din Ucraina

HotNews.ro
protest anti-UE in Cehia. Protestatarii cer negocieri directe cu Rusia in privinta gazului, Foto: Captura YouTube
protest anti-UE in Cehia. Protestatarii cer negocieri directe cu Rusia in privinta gazului, Foto: Captura YouTube

Poliţia din Republica Cehă a sesizat justiţia în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele a 49 de persoane pentru susţinerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh, a anunţat marţi postul de radio public iRozhlas, preluat de agenţiile EFE și Agerpres.

Un paragraf invocat în acest sens prevede că persoanele care susţin public o crimă comisă sau îi elogiază deschis pentru delictul lor pe autorii acestuia pot fi condamnate la un an de închisoare.

Un alt paragraf prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru sprijinirea mişcărilor sau curentelor care sunt orientate în mod evident către oprimarea drepturilor şi libertăţilor, ori care propagă ura naţională, rasială, religioasă sau de clasă.

Manifestarea simpatiei faţă de astfel de mişcări sau curente este pasibilă conform codului penal ceh de pedepse cu închisoarea între şase luni şi trei ani.

Cehia a declarat Rusia regim terorist

Pe 26 februarie, la două zile după începerea agresiunii militare ruse în Ucraina, procurorul general ceh a amintit de existenţa acestor prevederi din codul penal. De atunci, totalul investigaţiilor deschise de poliţie pe baza acestor articole, şi care au legătură directă cu exprimarea unor poziţii asupra războiului din Ucraina, a ajuns la circa o mie, dintre care în prezent aproximativ 300 sunt în lucru.

Din cele 86 de astfel de cazuri investigate în noiembrie, 49 au fost înaintate justiţiei.

Pe 16 noiembrie parlamentul ceh a urmat exemplul legislativelor din mai multe țări europene și a declarat Rusia un regim terorist. Peste o săptămână Parlamentul European a adoptat la rândul său o rezoluție care cataloghează Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul.

Mai multe proteste de amploare împotriva actualului guvern pro-occidental au fost organizate de către Partidul Comunist din Cehia cu sprijinul unor mișcări de extrema dreaptă. La alegerile de anul trecut comuniștii cehi au rămas fără niciun mandat în parlamentul de la Praga pentru prima oară după aproape 80 de ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro