Sari direct la conținut

Cei trei suspecţi în cazul furtului pieselor de tezaur dacic din Olanda rămân în arest. Mandat de 90 de zile pentru doi dintre ei

HotNews.ro
Cei trei suspecţi în cazul furtului pieselor de tezaur dacic din Olanda rămân în arest. Mandat de 90 de zile pentru doi dintre ei
Exponate din cadrul expozitiei Aurul si argintul antic al Romaniei, stânga, Inquam Photos / Bogdan Dănescu și coiful de aur de la Coțofenești. Colaj: Ion Mateș / Hotnews

Cei trei suspecţi arestaţi pentru furtul Coifului de Aur de la Coţofeneşti și a trei brățări dacice de aur din Muzeul Drents din Assen nu vor fi eliberaţi deocamdată. Doi bărbați vor rămâne în arest pentru încă 90 de zile, iar arestarea preventivă a femeii suspecte a fost prelungită cu 30 de zile, potrivit RTV Drenthe, citată de News.ro.

Decizia a fost luată de Camera de consiliu a tribunalului din Noord-Nederland. La 9 mai, cei trei vor fi prezentați pentru prima dată în faţa judecătorului.

Cei doi bărbaţi şi o femeie din Heerhugowaard sunt suspectaţi de implicare în jaful din muzeu, care a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie. În cadrul anchetei, poliţia a distribuit numele şi fotografiile celor doi bărbaţi suspecţi: Bernhard Z. şi Douglas W.

Prin divulgarea identităţii acestora, poliţia speră să afle cât mai curând posibil unde au dispărut piesele de tezaur. De asemenea, poliţia caută un al patrulea suspect, ale cărui fotografii au fost difuzate atunci când acesta se afla la Praxis din Assen, cu o zi şi jumătate înainte de furtul de artă.

Coiful și brățările nu au fost găsite

Coiful de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări dacice de aur furate erau expuse la Muzeul Drents din Olanda, în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”.

Furtul celor patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate. Muzeul Drents a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.

Între timp, 350 dintre piesele expuse la Muzeul Drents au fost expuse din nou la muzeele din România începând de miercuri, 12 februarie. 

Obiectele de tezaur au revenit în țară la data de 31 ianuarie, iar săptămâna trecută au fost aduse din Canada și piesele dintr-o altă expoziție, denumită „First Royals of Europe”, exponate ce au fost văzute de 124.000 de persoane la Canadian Museum of History din Gatineau din Quebec, Canada.

INTERVIURILE HotNews.ro