Obiectele de tezaur din expoziția care a fost în Olanda, expuse din nou la muzeele din țară. Coiful și cele trei brățări dacice nu au fost recuperate

350 dintre piesele expuse la Muzeul Drents din Olanda, în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” pot fi văzute de publicul larg din România, începând de miercuri, 12 februarie. Din colecție lipsesc Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur, piesele furate în jaful din 25 ianuarie.
Obiectele de tezaur au revenit în țară la data de 31 ianuarie, iar săptămâna trecută au fost aduse din Canada și piesele dintr-o altă expoziție, denumită „First Royals of Europe”, exponate ce au fost văzute de 124.000 de persoane la Canadian Museum of History din Gatineau din Quebec, Canada.
Este vorba de aproximativ 700 de piese readuse din Olanda, și în jur de 100 din Canada. Din colecția care a fost în Olanda lipsesc Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia sunt piesele tezaurului dacic furate în 25 ianuarie din Muzeul Drents, din Assen, Olanda, care nu se mai regăsesc în cadrul expoziției de la MNIR.
În acest moment, susține Cornel Ilie, directorul adjunct al MNIR, toate celelalte expoziții internaționale la care ar fi trebuit expuse obiectele de tezaur din România au fost suspendate pe termen nelimitat. Este vorba despre expoziții care ar fi trebuit să aibă loc în Marea Britanie, Germania și Polonia.
În vitrina din subsolul MNIR în care este găzduit tezaurul istoric, vitrină în care fusese expus coiful de la Coțofenești, a fost expusă temporar o diadema princiară (sec. III î. Hr.) descoperită în județul Vaslui în anul 1978.
În ceea ce privește obiectele sustrase în urma jafului de la Muzeul din Drents, Olanda, Cornel Ilie susține că ar fi absurd ca angajații Muzeului Național de Istorie din România să fie trași la răspundere pentru incidentele care au avut loc la 25 ianuarie, în urma cărora coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice au dispărut în urma unui jaf.
El este de părere că jaful a reprezentat o întâmplare cu totul ieșită din comun și că măsurile de securitate fuseseră verificate în prealabil atât de partea română, cât și de compania de asigurări din Olanda, fără a se observa lacune.
În ceea ce privește numărul de vizitatori care au vizionat expoziția tezaurului din cadrul MNIR, Cornel Ilie susține că numărul acestora a fost de circa 90.000 în anul 2023, și 80.000 în 2024, în condițiile în care cea mai mare pondere a fost reprezentată de vizitatori străini.