Sari direct la conținut

Cel mai mare aeroport din Europa, în fața unui plan ambițios de extindere: o autostradă băgată în tunel, sute de case demolate și localități care dispar, cursuri de râuri schimbate, dar și o opoziție puternică pe motive de mediu

HotNews.ro
Cel mai mare aeroport din Europa, în fața unui plan ambițios de extindere: o autostradă băgată în tunel, sute de case demolate și localități care dispar, cursuri de râuri schimbate, dar și o opoziție puternică pe motive de mediu
Aeroportul Heathrow, extins cu o a treia pista / Sursă: Aeroportul Internațional Heathrow

Cel mai aglomerat aeroport din Europa se pregătește să devină printre cele mai tranzitate din lume. Un plan îndrăzneț de extindere a Aeroportului Heathrow din Londra presupune investiții de miliarde de euro, provocări inginerești și lucrări de infrastructură uriașe, dar în același timp se lovește de o puternică opoziție, de la activiști de mediu, la politicieni și chiar primarul Londrei.

După ani de dezbateri aprinse, guvernul britanic anunță că sprijină extinderea aeroportului Heathrow cu o a treia pistă, noi terminale de pasageri, căi de rulare și drumuri de acces, susținând că mutarea ar putea crea 100.000 de locuri de muncă, scrie BBC.

Măsura, alături de o posibilă extindere a celorlalte aeroporturi londoneze, Gatwick și Luton, este întâmpinată de o opoziție acerbă. Criticii proiectului spun că, prin creșterea numărului de călătorii cu avionul, ar fi mult mai greu pentru Regatul Unit să își îndeplinească angajamentele privind schimbările climatice.

Cu toate acestea, ministrul britanic de finanțe, cancelarul Rachel Reeves, susține că „o a treia pistă este extrem de necesară”, adăugând că guvernul „nu mai poate evita decizia”.

Heathrow, cel mai aglomerat aeroport european, deși are doar două piste

Heathrow este deja cel mai aglomerat aeroport nu doar din Regatul Unit, ci din întreaga Europă, deservind aproape 84 de milioane de călători în 2024, cu cele patru terminale de pasageri și două piste ale sale.

Spre comparație, următoarele aeroporturi de pe listă după numărul de călători au mai multe piste: Paris / Charle de Gaulle (70 milioane pasageri / 4 piste), Amsterdam / Schipol ( 66,8 milioane pasageri / 5 piste), Frankfurt (61,6 milioane pasageri / 4 piste).

O a treia pistă pentru Heathrow înseamnă însă o adevărată provocare de infrastructură, inginerie și logistică.

Extinderea Heathrow vine cu uriașe provocări de construcție

Pentru că actualul Aeroport s-a dezvoltat într-o zonă unde s-a construit mult, orice extindere va însemna o redesenare a întreg spațiului urban: localități desființate, sute de locuințe demolate, devierea unor cursuri de râuri și redirecționarea unei autostrăzi cu 12 benzi într-un tunel care să treacă pe sub noua pistă.

Rezultatul? Numărul de zboruri de pe Heathrow, limitat în prezent la 480.000 pe an, ar putea ajunge la 720.000 – sau aproape 2.000 pe zi, în medie.

Reprezentanții Heathrow a declarat pentru BBC că, în cele din urmă, aeroportul va fi în măsură să deservească până la 140 de milioane de pasageri pe an odată ce a treia pistă va fi funcțională. Spre comparație, în momentul de față cel mai aglomerat aeroport din lume, cel din Atlanta (SUA) a deservit în 2024 peste 108 milioane de pasageri.

O nouă pistă, dar și noi terminale și căi de rulare

Proiectul pentru extinderea Heathrow cu o a treia pistă a fost propus pentru prima dată de guvernul laburist al lui Gordon Brown în 2009, dar Curtea Supremă i-a dat undă verde abia în 2020. Acum, chiar dacă va primi susținerea actualului guvern Laburist, realizarea unui proiect tehnic va dura cel puțin doi ani.

Planurile inițiale prevăd ca noua pistă să fie construită în nord-vestul actualului aeroport, la distanță de fix 1.035 în linie dreaptă față de axul actualei piste nordice.

Noua pistă va avea o lungime de 3.500 de metri, o lățime de 60 de metri și numeroase căi de rulare, inclusiv noi căi de rulare ocolitoare pe la vestul actualului aeroport, conectând noua pistă de celelalte și de restul zonelor aeroportului fără a perturba actualul trafic de rulare sau mișcările de aeronave.

Planul de extindere al Aeroportului Heathrow cu o noua pista si cai de rulare / Sursă: Aeroportul Internațional Heathrow

Pe lângă noua pistă, ambițiosul plan prezentat de către administrația Aeroportului

Heathrow prevede realizarea unor noi terminale, dar și extinderea actualelor terminale cu noi clădiri și zone.

La test de Terminalul 5, cel mai recent și modern de pe Heathrow, va fi realizată o nouă extensie denumită Terminalul 5X, iar la nordul actualului aeroport, la cea de-a treia pistă va fi ridicat o altă extensie, Terminalul 5X Nord. Între cele două va fi realizată o legătură nouă de tranzit pentru pasageri.

Terminalul T5X pe Heathrow / Sursă: Aeroportul Internațional Heathrow

Localități șterse de pe hartă, o autostradă băgată sub tunel pe sub pistă

Și în afara aeroportului vor fi realizate modificări substanțiale.

Pentru a putea amenaja spațiul pentru o a treia pistă în nord-vestul actualului aeroport, mai multe localități vor fi afectate, unele dispărând de tot de pe hartă. Astfel, Longford nu va mai exista, precum și părți din Harmondsworth și Sipson, iar pe lângă case și blocuri, numeroase hale, depozite, parcări, hoteluri și clădiri de birouri din nordul Heathrow vor fi și ele demolate complet.

La vest de Heathrow trece și o importantă autostradă: M25 care, împreună cu benzile sale externe care acționează ca drumuri colectoare, numără nu mai puțin de 12 benzi de trafic.

Pentru a putea fi construită noua pistă, autostrada M25 va fi băgată în subteran 4,5 metri într-un nou tunel cu câte patru galerii. În plus, vor fi regândite și intersecțiile M25 din zonă, dar și alte drumuri și artere ce deservesc zona de nord și de vest a aeroportului.

Autostrada M25 băgată în tunel pe sub viitoarea pista a aeroportului Heathrow / Sursă: Aeroportul Internațional Heathrow

Un râu va fi și el băgat în „tunel” pe sub pistă

Tot pentru a putea fi amenajată noua extindere a aeroportului, mai multe cursuri de apă vor fi redirecționate, iar cel mai mare râu din zonă – Râul Colne – va fi și el integrat într-o casetă care să treacă pe sub cea de-a treia pistă.

Într-o estimare mai veche, tot proiectul ar fi trebuit să coste circa 14 miliarde de lire sterline, dar BBC scrie că aceasta va trebui revizuită în condițiile de azi.

Chiar și cu sprijinul guvernului, procesul formal de realizarea a proiectului tehnic ar putea dura până la doi ani. Apoi, orice decizie de a porni etapa de proiectare va fi supusă contestațiilor și unei revizuiri judiciare, iar autoritățile vor trebui să răspundă și grijilor din partea oponenților cu privire la problemele de mediu.

Când ar putea fi gata extinderea Heathrow?

Autoritățile locale și locuitorii din apropiere vor avea, de asemenea, dreptul de a fi consultați. După toate aceste etape, perioada de execuție a lucrărilor e estimată la șase sau șapte ani.

Cancelarul Reeves a declarat pentru BBC că dorește să vadă „primele lopeți pe șantier” pe timpul actualei legislaturi și că primele avioane ar putea ateriza în 2035 pe noua pistă de pe Heathrow.

„Spun asta nu doar pentru că anunțăm că susținem proiectul, ci schimbăm modul în care funcționează sistemul nostru de planificare pentru a facilita realizarea unor proiecte precum cea de-a treia pistă de la Heathrow”, a spus Reeves.

Opoziție puternică față de proiect. Chiar actualul premier britanic votase împotrivă în 2018
Proiectul extinderii Heathrow, lansat public încă din 2009, a avut mereu partea sa de opozanți. Inclusiv actualul premier Keir Starmer a votat în 2018 împotriva proiectului atunci când era în opoziție.

Cu toate acestea, Keir Starmer a declarat recent pentru BBC că guvernul are angajamente privind clima, „dar și creșterea este foarte importantă”.

Extinderea aeroportului Heathrow / Sursă: Aeroportul Internațional Heathrow

„Definiția iresponsabilității”

Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a declarat: „Orice expansiune de infrastructură aviatică va putea avea loc numai dacă este compatibilă cu bugetele noastre de emisii de carbon”.

Dincolo de opoziția din Parlament, o voce puternică împotriva proiectului vine de la primarul Londrei.

Biroul primarului londonez Sadiq Khan a transmis că acesta are „o opoziție de lungă durată față de extinderea aeroporturilor din jurul Londrei” din cauza impactului asupra calității aerului și a zgomotului.

Partidul Verde a calificat extinderea aeroportului Heathrow drept „definiția iresponsabilității”, co-liderul partidului, Adrian Ramsay, afirmând că este o „fantezie” că proiectele ar putea fi realizate fără a afecta mediul.

Îngrijorări climatice

Apoi, pe lângă opoziția politică, extinderea Heathrow se lovește și de rezistența activiștilor de mediu sau a organizațiilor ce monitorizează avansul Marii Britanii privind politicile de reducere a amprentei climatice.

Industria aviatică este una dintre sursele de emisii dăunătoare care pot contribui la schimbările climatice, iar industria este presată să găsească modalități de a-și reduce impactul.

Ministrul britanic de finanțe, cancelarul Rachel Reeves a subliniat progresele înregistrate în crearea combustibililor sustenabili și a avioanelor electrice. O a treia pistă la Heathrow ar însemna, de asemenea, că „în loc să se învârtă în așteptare în jurul Londrei, zborurile pot ateriza”, ceea ce înseamnă că se utilizează mai puțin combustibil, a adăugat ea potrivit BBC.

Cu toate acestea, tot BBC argumentează că nu este deloc clar că aceste tehnologii vor fi suficiente pentru a acoperi cererea tot mai mare de transport aerian, iar Heathrow va trebui să demonstreze că planul său îndeplinește obiectivele guvernamentale de zero emisii nete până în 2050 în orice cerere de planificare și de extindere.

Anul trecut, consilierul independent al guvernului privind reducerea emisiilor, Comitetul pentru schimbări climatice (Climate Change Comitee), a avertizat că Regatul Unit nu ar trebui să continue extinderea aeroporturilor fără a exista un cadru de gestionare a capacității în întreaga țară.

Organizația Friends of the Earth a descris planul pentru o a treia pistă ca fiind „extrem de iresponsabil”.

Alethea Warrington, șefa departamentului de aviație din cadrul organizației non guvernamentale Possible, a declarat: „Această creștere uriașă a emisiilor nu ne va ajuta economia și nu va face decât să încurajeze micul grup de pasageri frecvenți, cei care efectuează de fapt majoritatea zborurilor.”

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro