Sari direct la conținut

Cel mai temut general al Ucrainei spune că situația pe frontul de est e „complicată", dar există unele succese în sud

HotNews.ro
General-colonelul Oleksandr Sirskîi, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia
General-colonelul Oleksandr Sirskîi, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia

Kievul a anunțat marți o situație „complicată” pe frontul din estul Ucrainei și că există succese în unele părți din sud, în timp ce își continuă contraofensiva împotriva forțelor rusești de ocupație, informează Reuters.

„Situația este complicată, dar sub control (în est)”, a declarat generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, pe canalul său de Telegram.

El a precizat că Rusia și-a concentrat forțele în direcția Kupiansk, în regiunea nord-estică Harkov, dar că trupele ucrainene le opresc să avanseze.

De când Kievul și-a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie, ajutat de armele furnizate de aliații săi occidentali, a recucerit peste 210 kilometri pătrați de teren, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Dar Rusia deține în continuare întinderi vaste de teritoriu în urma invaziei sale la scară largă din februarie 2022, iar trupele ucrainene au întâlnit poziții puternic apărate și câmpuri minate.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva „nu are succes”, iar Moscova efectuează, de asemenea, frecvente lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei.

Oficialii ucraineni au semnalat din ce în ce mai des o intensificare a activității militare rusești în apropiere de Kupiansk și în apropiere de Lîman, în nord-est. Ambele orașe au fost recucerite de Ucraina la sfârșitul anului trecut.

Forțe rusești, cocentrate în Kupiansk

Luni, un purtător de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei a declarat că armata rusă a adunat peste 100.000 de soldați și peste 900 de tancuri în zonă.

Sîrski a adăugat că trupele rusești își retrag rezervele în sectorul Bahmut din estul Ucrainei pentru a încerca să oprească înaintarea forțelor ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Kovaliov, a declarat că trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud și la nord de Bahmut, un mic oraș capturat de forțele ruse în luna mai.

În sud, după ce au alungat trupele rusești din mai multe sate, forțele ucrainene au avut succes în direcția Mala Tokmachka-Novopokrovka și Velyka Novosilka-Urozhayne, a declarat Kovaliov, fără a oferi detalii.

Au loc lupte grele

„Inamicul opune o rezistență puternică, iar lupte grele au loc”, a spus el în potrivit Centrului de presă militară al Ucrainei.

Maliar a declarat marți că situația din sud era stabilă, dar în favoarea Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al comandamentului din Tavria a anunțat, de asemenea, unele succese, spunând că trupele ucrainene își consolidează pozițiile după ce au avansat în sud.

El a spus că forțele rusești se concentrau pe lupte în direcția Avdiivka și Maryinka, în regiunea Donețk, dar că forțele ucrainene au stăvilit încercările rusești de a avansa în apropiere de Mariinka și Krasnohorivka, la vest de orașul Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro