Sari direct la conținut

Cele sapte minuni ale Romaniei

Evenimentul Zilei

Avem brand de tara? Avem nevoie de asa ceva? „Evenimentul zilei” va propune o incursiune in valorile Romaniei la capatul careia sa aflam care ne sunt simbolurile cele mai puternice, cele mai definitorii.

Cu sau fara brand de tara oficial, francezii, de exemplu, au Turnul Eiffel. Americanii, Statuia Libertatii. Chinezii, Marele Zid. Rusii, Kremlinul. Personalitatea unei tari poate fi exprimata inclusiv printr-o puternica imagine-simbol.

Cat priveste Romania? Fiecare dintre noi a fost incantat, macar o data, de un lucru pe care l-a vazut in Romania. Fiecare dintre noi, vorbitorii de limba romana, are un loc al lui in aceasta tara, in care se simte mai altfel. Un loc despre care vorbeste cu mandrie, un loc cu care se faleste.

Un demers necesar

„Evenimentul zilei” porneste astazi un demers necesar. Vom incerca, impreuna cu dumneavoastra, cititorii nostri, sa identificam cele sapte minunui ale Romaniei.

Asa cum, in antichitate, grecii alcatuiau liste cu cele mai importante, cele mai frumoase locuri din lumea cunoscuta atunci de ei, asa cum, recent, 100 de milioane de oameni au ales cele sapte minuni ale lumii cunoscute acum, ne propunem sa aflam care sunt cele sapte minuni ale Romaniei.

Oricat de critici am fi cu tara noastra si cu problemele ei, oricat de severi, trebuie sa recunoastem ca ne impresioneaza foarte multe locuri, foarte multe lucruri facute de-a lungul timpului de cei care au trait aici. Exista locuri importante, de forta, definitorii. Cum le identificam?

Care ne sunt simbolurile?

Oricine a fost in nordul Bucovinei a ramas fermecat de albastrul de Voronet. Nu poti sa nu privesti spre Ateneul Roman cand treci pe Calea Victoriei din Bucuresti. Sunt obligatorii vizitele la Castelul Peles, in centrul Sibiului, in dulcele targ al Iasiului, la Sighisoara, la Brasov. Probabil nu e roman sa nu-si fi facut o fotografie langa Cazinoul Constanta.

Tot astfel cum aceia care au avut norocul sa ajunga la strania Biserica Densus, la cetatile dacice din Muntii Orastiei sau la monumentul de la Adamclisi au ramas cu ceva mai mult decat cu o amintire placuta: cu un crampei, macar, de mandrie nationala.

Unde ne-am duce in primul rand ca sa ne simtim mandri ca suntem romani? Unde ne-am duce oaspetii ca sa-i impresionam, ca sa ne laudam? Care sunt simbolurile noastre nationale? De ce ne simtim legati sufleteste de o biserica, de un castel? Si inca o data: care sunt cele mai importante pentru noi insine, care pentru noi, ca romani, ca tara?

Sondaj national

Cum am ajuns la lista celor 25 de posibile minuni ale Romaniei? Am inceput aceasta campanie in luna ianuarie 2007. Reporterii EVZ din toata tara au chestionat peste 1.000 de persoane. Oameni tineri (elevi de liceu, studenti) si persoane active si varstnici.

Functionari, medici, arhitecti, profesori, muncitori, ospatari, pensionari, ziaristi, manageri, patroni de SRL-uri, vanzatoare in supermarketuri s.a.m.d. S-au vehiculat peste 150 de posibile minuni ale Romaniei. Peste 150 de monumente mai mult sau mai putin cunoscute, dar remarcabile, facute de mana omului.

Am alcatuit, pe baza acestor voturi, clasamente pentru fiecare judet. Am calculat apoi un clasament national. Primele 25 de „minuni” din acest clasament, alese in functie de numarul de voturi obtinute, vor intra in finala campaniei noastre. Vi le prezentam intr-un tabel alaturat, in ordine alfabetica.

Lista ramane insa deschisa si poate fi completata daca propunerile vor fi sustinute, cu argumente, de un numar suficient de cititori.

De acum, EVZ ii invita pe cititorii sai sa participe la acest demers pe care il consideram mai mult decat jurnalistic. Va invitam sa votati, sa ne spuneti parerea dumneavoastra despre minunile Romaniei. Va invitam sa ne redescoperim, sa aflam, impreuna, ce e mai bun in noi, sa gasim acele repere necesare.

integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro