Sari direct la conținut

Celule de mamut, „trezite” la viață după ce au fost implantate în ovocite de șoareci

Mamutul lânos, Foto: www.britannica.com
Mamutul lânos, Foto: www.britannica.com

Celulele dintr-un mamut lânos care a murit acum 28.000 de ani au început să arate „semne de activitate biologică” după ce au fost implantate în ovocite de șoarece, scrie Fox News.

Cercetarea, publicată în Scientific Reports, detaliază modul în care celulele unui mamut lânos bine conservat, găsit în 2011 în permafrostul siberian, au început să dea semne de activitate.

„Acest lucru sugerează că, în ciuda anilor care au trecut, activitatea celulară poate fi posibilă și anumite părți ale acestora pot fi recreate”, a declarat Kei Miyamoto, membru al echipei care a condus activitatea, într-o declarație pentru AFP.

Dar rezultatele studiului publicat luni dau puține speranțe legate de o eventuală reînviere similară cu filmul Jurassic Park pentru această specie, dispărută de mult timp, a avertizat cercetătorul. „Am constatat de asemenea că deteriorările suferite de celule erau foarte profunde”.

„Nu am văzut nici măcar diviziuni celulare şi trebuie să spun că suntem foarte departe de reproducerea unui mamut”.

Mamuții lânoși au dispărut în urmă cu 4.000 de ani, din cauza schimbărilor climatice și a vânătorii excesive.

În ciuda comentariilor lui Miyamoto, unii cercetători încearcă să readucă mamutul la viață cu ajutorul editării genetice, incluzând controversatul instrument de editare a genei CRISPR, supranumit și „foarfeca genetică”.

George Church, un genetician de la Harvard și MIT și co-fondator al CRISPR, este șeful echipei Harvard Woolly Mammoth Revival, un proiect care încearcă să introducă gene de mamut în elefantul asiatic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro