Sari direct la conținut

CEO-ul unei companii sud-coreene de baterii cu litiu își cere scuze după incendiul devastator care a ucis 23 de angajați

HotNews.ro
CEO-ul unei companii sud-coreene de baterii cu litiu își cere scuze după incendiul devastator care a ucis 23 de angajați
Pompierii sud-coreeni, în fabrica devastată de incendiu. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Directorul general al unui producător sud-coreean de baterii cu litiu și-a cerut scuze marți în urma incendiului masiv care a devastat luni o fabrică și a ucis 23 de angajați. El a asigurat că toate măsurile de precauție și de formare necesare au fost respectate, scrie Reuters, care subliniază însă că zeci de oameni mor în fiecare an în accidente de muncă în Coreea de Sud.

Incendiul de luni, care a izbucnit la o fabrică cu 35.000 de baterii cu litiu, a produs un fum gros care s-a răspândit rapid, iar lucrătorii aflați într-o locație de la etajul al doilea și-au pierdut probabil cunoștința și au murit în câteva secunde, au declarat autoritățile.

Pompierii au cercetat marți structura distrusă din Hwaseong, un grup industrial situat la sud-vest de capitala Seul, și au găsit ultima victimă.

Potrivit autorităților, 17 dintre persoanele decedate erau chinezi, iar un altul era cetățean din Laos. Alte cadavre rămân neidentificate.

Majoritatea muncitorilor erau angajați temporar la fabrica de ambalare a bateriilor primare cu litiu deținută de Aricell, cu sediul în Coreea de Sud, care este deținută majoritar de S-Connect.

Directorul executiv al Aricell, Park Soon-kwan, a prezentat condoleanțe familiilor lucrătorilor care au fost uciși și și-a cerut scuze tuturor celor care au fost afectați de accident.

„Vom lua parte cu conștiinciozitate la ancheta autorităților și vom face tot posibilul pentru a determina cauza accidentului și pentru a lua măsuri de prevenire a repetării unui astfel de accident”, a declarat Park la locul incendiului.

Multe accidente de muncă

Oficiali ai agențiilor, inclusiv Serviciul Național de Medicină Legală, poliția și departamentul de pompieri, au intrat deja în fabrică pentru a începe o anchetă comună.

Incendiul a fost cel mai recent accident industrial într-o țară în care zeci de lucrători din industria prelucrătoare își pierd viața la locul de muncă în fiecare an, în ciuda apelurilor repetate de îmbunătățire a siguranței la locul de muncă.

„Solicit ministerelor muncii și industriei și Agenției Naționale de Pompieri să efectueze o inspecție urgentă a siguranței și, în cazul în care există îngrijorări cu privire la un accident, să ia măsuri imediate”, a declarat prim-ministrul Han Duck-soo în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Park, directorul general al Aricell, a declarat că societatea a respectat pe deplin procedurile de siguranță și de formare, dar că unii dintre cei 103 lucrători de la fabrică, inclusiv unii dintre cei uciși, erau lucrători contractuali trimiși de o companie de forță de muncă.

Furnizor Samsung

Înființată în 2020, Aricell produce baterii primare cu litiu pentru senzori și dispozitive de radiocomunicații. Aceasta are 48 de angajați, conform ultimului său dosar de reglementare și profilului său LinkedIn.

Compania furnizează piese pentru baterii litiu-ion către Samsung, unul dintre principalii producători de baterii secundare din țară, conform site-ului web al S-Connect.

Documentele de reglementare au arătat că Aricell a înregistrat anul trecut o pierdere operațională de 2,6 miliarde de woni (1,9 milioane de dolari), la venituri de 4,8 miliarde de woni, și o creștere cu 14% a datoriilor acumulate, la 23,8 miliarde de woni. Compania a înregistrat pierderi nete în fiecare an de la înființarea sa.

Un oficial al Ministerului Muncii a declarat pentru Reuters că autoritățile investighează dacă Aricell a respectat reglementările privind siguranța și dacă a oferit instruire adecvată în materie de siguranță pentru lucrătorii străini temporari.

Încălcările acestor reglementări sunt supuse urmăririi penale, a declarat oficialul, solicitând anonimatul.

INTERVIURILE HotNews.ro