Sari direct la conținut

Cererea de finanțare pentru spitalul regional din Cluj, transmisă către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional

HotNews.ro
Asa ar urma sa arate Spitalul Regional din Cluj, Foto: Ministerul Sanatatii
Asa ar urma sa arate Spitalul Regional din Cluj, Foto: Ministerul Sanatatii

​Ministerul Sănătății a transmis către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional cererea de finanțare pentru spitalul regional din Cluj, anunță instituția condusă de Victor Costache. În acest moment, cel mai avansat proiect dintre spitalele regionale este cel al spitalului regional din Iași, pentru care cererea de finanțare a fost trimisă către AMPOR în luna octombrie, iar, în paralel, Ministerul Sănătății a demarat procedura de achiziție publică pentru achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic.

„Construirea spitalelor regionale reprezintă o prioritate a echipei noastre. Am avut o discuție cu reprezentanții departamentului pentru construirea spitalelor regionale pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar și pentru a vedea ce putem face să urgentăm pașii ce trebuie realizați până la sfârșitul anului. Vom susține respectarea calendarului depunerii cererilor de finanțare, pentru a semna cât mai curând posibil contractele de finantare cu AMPOR și asigurarea sprijinului Comisiei Europeane pentru realizarea acestor proiecte majore”, spune ministrul Sănătății, Victor Costache.

La începutul acestei luni, Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Craiova. Până la începutul lunii decembrie 2019 ar urma să fie trimisă către AMPOR și cererea de finanțare pentru spitalul regional din Craiova.

Ministerul Sănătății spune că pregătește și procedura de achiziție publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al spitalului regional din Cluj.

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016.

  • Spitalul regional din Cluj va fi construit în comuna Florești, va avea 849 de paturi și va costa 500 de milioane euro

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi, va fi construit în comuna Florești și va costa aproximativ 500 de milioane de euro, bani ce provin parțial din fonduri europene. Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional din Cluj a fost aprobat în luna august de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

Spitalul Regional din Cluj este al doilea dintre spitalele regionale pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate, după cel din Iași.

Spitalul din județul Cluj va fi construit în comuna Floreşti din judeţul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Vest, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro „şi se va realiza din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinaţie, conform programelor de investiţii publice”, potrivit Ministerului Sănătății.

„Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj. În același timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Craiova”, declara, în luna august, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii la acea vreme.

Romania va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiții, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.

Dintre proiectele spitalelor regionale, cel mai avansat este cel al Spitalului Regional din Iași, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico economici. Cererea de finanţare pentru realizarea Spitalului Regional din Iași este în curs de pregătire, iar în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană, informează Ministerul Sănătății.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaşi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru Spitalul Regional din Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

  • Construcția a 8 spitale regionale trebuia să înceapă în 2017

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Începerea proiectelor s-a amânat, iar doi ani mai târziu, nimeni nu știe cu exactitate pentru când.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația fostului ministru al Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.

Spitalul metropolitan din București, „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi” este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro