Cereri de „tip colonial”. Administrația Trump solicită Ucrainei controlul asupra conductei care transporta gaze rusești către Europa

Statele Unite au cerut controlul asupra unei conducte cruciale din Ucraina, care era folosită pentru livrarea gazului rusesc către Europa, transmite The Guardian.
Oficialii americani și cei ucraineni s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre propunerea Casei Albe în ceea ce privește acordul pentru explotarea resurselor naturale ucrainene. Donald Trump le dorește pentru SUA ca formă de compensație pentru armele și celelalte ajutoare oferite în sprijinul Kievului de fosta administrație americană, cea condusă de democratul Joe Biden.
Discuțiile au devenit din ce în ce mai aprige, notează Reuters. Cel mai recent proiect american este mai „maximalist” decât versiunea originală din februarie, care propunea să îi fie acordate Washingtonului metale rare, petrol și gaze în valoare totală de 500 de miliarde de dolari.
Invocând o sursă apropiată discuțiilor, agenția de presă a relatat că ultima versiune cuprinde, printre altele, o cerere de a trece conducta de gaze naturale sub controlul Corporației financiare de dezvoltare internațională a Guvernului SUA.
Conducta pornește din Sudzha, oraș din vestul Rusiei, și se întinde pe o distanță de aproximativ 1.200 de kilometri, până la Ujhorod, în Ucraina, la granița cu Slovacia și, implicit, UE. Construită în era sovietică, ea este o piesă esențială a infrastructurii naționale și totodată o rută energetică majoră.
La 1 ianuarie, Ucraina a oprit tranzitul gazelor întrucât au expirat cei cinci ani prevăzuți de contractul său cu Gazprom, companie a statului rus.
Americanii, acuzați că vor să obțină „tot ce pot”
Volodimir Landa, economist senior la Centrul pentru Strategie Economică, un think tank din Kiev, i-a acuzat pe americani că vor să obțină „tot ce pot”. El susține că există puține șanse ca Ucraina să accepte cererile lor intimidante de „tip colonial”.
În toamnă, Volodimir Zelenski a propus să acorde Statelor Unite acces la sectorul mineral subdezvoltat al Ucrainei. Liderul de la Kiev și-ar fi dorit o înțelegere în baza căreia să primească arme americane, în schimbul unor profituri viitoare din investiții comune.
În schimb, Donald Trump a refuzat să își asume angajamente de securitate sau acordarea de sprijin militar, dar dorește resursele minerale oricum. Săptămâna trecută s-a plâns că Zelenski încearcă să „renunțe la un acord” și a spus că președintele ucrainean va avea „probleme mari” dacă nu semnează.
În cadrul unor declarații de presă de joi, Zelenski a afirmat că este gata să perfecteze o înțelegere pentru modernizarea țării, dar că Ucraina va fi de acord doar dacă există „paritate” între cele două părți, cu venituri împărțite „50-50”.
„Doar apăr ceea ce aparține Ucrainei. Ar trebui să fie benefic atât pentru Statele Unite, cât și pentru Ucraina. Este lucrul corect de făcut”, a spus Zelenski.
Trezoreria SUA a confirmat că sunt în desfășurare discuții „tehnice”.