Sari direct la conținut

China dorește creșterea ratei natalității după decenii în care familiile au avut voie să facă un singur copil

HotNews.ro
China - Congresul National al Poporului, Foto: Associated Press
China - Congresul National al Poporului, Foto: Associated Press

​​Confruntați cu o rată a natalității tot mai scăzută, autoritățile de la Beijing încep să respingă politica ce impunea până de curând familiilor să facă un singur copil. Într-un editorial publicat în ziarul de stat People’s Daily se arată că ,,nașterea este o decizie de familie, dar și o problemă de stat” iar cuplurile sunt încurajate să facă mai mulți copii, scriu cei de laCNN.

Politica de restricționare a numărului de nașteri pe cap de familie a început să fie modificată începând cu 2015, când anumite cupluri au primit permisiunea de a face mai mult de un copil. Cu toate acestea, aprobarea guvernului este privită cu reticență de majoritatea populației, ceea ce a agravat situația demografică a țării.

China se confruntă cu probleme demografice majore. Mulți tineri sunt nevoiți să își susțină financiar părinții și bunicii într-o țară în care serviciile sociale pentru persoane în vârstă sunt practic inexistente. În 2017, rata națională de fertilitate era de 1,6 copii/femeie, în vreme ce graficele estimau că stabilizarea situației demografice cere apariția unei rate de 2,1 copii/femeie.

Creșterea ratei natalității se dovedește a fi o acțiune dificilă pentru autoritățile de la Beijing. Clasa de mijloc din mediul urban are o rată a natalității scăzută, la fel ca în țările din vestul Europei. Costurile creșterii unui copil sunt tot mai ridicate. Mai mult decât atât, China mai are un drum lung de parcurs la capitolul servicii medicale oferite tinerelor mame și femeilor însărcinate, cu precădere în mediul rural.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro