Sari direct la conținut

China l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA, după o săptămână de la alegeri

HotNews.ro
Xi Jinping, Foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images
Xi Jinping, Foto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

China i-a transmis vineri felicitări lui Joe Biden pentru alegerea sa ca președinte al Statelor Unite, la aproape o săptămână după anunțarea victoriei candidatului democrat, transmit AFP și Time.

„Respectăm alegerea poporului american. Îi adresăm felicitări domnului Biden și (vicepreședintelui ales Kamala) Harris”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.

În timp ce mulți lideri din întreaga lume l-au felicitat pe fostul vicepreședinte al lui Barack Obama sâmbătă, 7 noiembrie, China a întârziat în a-i recunoaște victoria, afirmând că vrea să aștepte rezultatele finale ale sondajului.

Ministerului de externe chinez a reiterat vineri că rezultatul alegerilor americane va fi „confirmat în conformitate cu legile și procedurile în vigoare în Statele Unite”.

Reacția întârziată a Chinei ar putea sugera că autoritățile comuniste ar fi fost favorabile unei realegeri a lui Trump, perceput pe scară largă la Beijing că și-a slăbit țara și Occidentul, chiar dacă acesta a contribuit serios la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, notează AFP.

Analiștii consideră de asemenea că Beijingul s-ar putea teme că Joe Biden va pune o presiune sporită asupra Chinei în ceea ce privește încălcarea drepturilor omului și suprimarea minorității uigure din regiunea Xinjiang.

În timpul campaniei electorale, Joe Biden a spus despre președintele chinez Xi Jinping că este un „bandit”.

„Este un tip care nu are nici măcar un os democratic în scheletul său”, a mai afirmat Biden despre președintele Chinei.

Xi nu l-a felicitat personal încă pe candidatul democratic.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro