Sari direct la conținut

Chiriile pentru spatii de birouri au crescut in Bucuresti

Intrarea principala SkyTower, Foto: Sky Tower
Intrarea principala SkyTower, Foto: Sky Tower

Pe fondul unei cereri in crestere a spatiilor de birouri, Bucurestiul se afla printre capitalele europene unde chiriile pentru astfel de spatii au inregistrat usoare majorari in primul semestru al acestui an, arata un raport realizat de compania de consultanta DTZ Echiniox. „Pentru tarile din Europa Centrala si de Est se preconizeaza o crestere relativ solida a PIB, in jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins intre 2012-2016”, a declarat, intr-un comunicat, Karine Wookford, Global Head of Occupier Research in cadrul DTZ. In acest context, prognozele arata o usoara revenire a pietei de birouri pentru urmatoarea perioada. (Articol webPR)

Foto: SkyTower

Potrivit studiului, zona centrala a Bucurestiului are o rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A care depasete 90%. Cum in perioada urmatoare expira multe contracte incepute in timpul boom-ului imobiliar, companiile incep sa sa indrepte catre zona de nord a Capitalei. Anul acesta cele mai mari tranzactii ca suprafata au fost incheiate de catre Raiffeisen Bank in Sky Tower (23.000 mp) si de Oracle in Floreasca Park (20.000 mp). Peste 100 de milioane de euro s-au investit in proiectul Sky Tower, fiind una dintre cele mai mari investitii de pe piata de birouri din ultimul an. Turnul are o suprafata totala inchiriabila de 41.200 mp si fiecare etaj dispune de 1.150 mp. Din cele 37 de etaje ale turnului, 33 sunt proiectate ca spatii pentru birouri clasa A, iar la ultimele doua etaje vor fi amenajate un Sky Bar si un centru de conferinte. Structura a fost finlizata la jumatatea lunii iulie, iar lucrarile de finisare in interior au ajuns la etajul 24. Primii chiriasi sunt cei de la Raiffeisen Bank care vor ocupa sase etaje din turnul de birouri de pe Barbu Vacarescu.

Foto: SkyTower

Daca Bucurestiul inregistreaza o usoara revenire odata cu finalizarea unor proiecte, alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni ale anului mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia si Oslo, arata studiul DTZ. Specialistii recomanda ocupantilor sa ia in calcul renegocierea chiriilor pentru spatiile de birouri din Budapesta si Praga, unde chiriile au stagnat in ultimii doi ani. Pietele din orasele germane Hamburg si Munchen se pozitioneaza similar. Aceeasi situatie este valabila in Barcelona si Dublin. La polul opus, pe unele piete europene, incluzand Londra si Moscova, cresterea nivelului chiriilor se manifesta deja. Prognozele arata ca cele doua orase ca vor cunoaste in continuare cea mai mare crestere in intervalul 2012-2016, chiar daca au in prezent cele mai scumpe chirii. DTZ mai estimeaza pentru urmatorii cinci ani o crestere de 1,6% pe an a chiriilor pentru spatiile de birouri centrale din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro