Sari direct la conținut

Cinci puncte și anexe secrete ale mult așteptatului „plan de victorie” al Ucrainei. Volodimir Zelenski și-a prezentat proiectul în Rada Supremă

HotNews.ro
Cinci puncte și anexe secrete ale mult așteptatului „plan de victorie” al Ucrainei. Volodimir Zelenski și-a prezentat proiectul în Rada Supremă
Volodimir Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în Parlamentul Ucrainei. Sursă foto: Handout / AFP / Profimedi

Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „plan de victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA, informează Reuters.

În timp ce trupele ruse avansează în est și se prefigurează o iarnă sumbră cu posibile întruperi de energie, liderul de la Kiev le-a spus parlamentarilor că planul său conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

Cel de-al treilea punct al planului a subliniat necesitatea ca Ucraina să dobândească o capacitate de descurajare non-nucleară care, a spus el, ar fi suficientă pentru a distruge puterea militară rusă. El nu a detaliat, dar a spus că a existat o anexă secretă pe care nu a vrut să o dezvăluie.

Planul, a spus el, prevede, de asemenea, un rol occidental în apărarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei de atacurile rusești, precum și promisiuni de reconstrucție postbelică.

La discurs au participat cadre militare, de informații și politice de vârf, precum și parlamentari, dintre care unii s-au ridicat ocazional în picioare pentru a aplauda.

Ce spune Kremlinul

Kremlinul a declarat că este prea devreme pentru a comenta în detaliu planul lui Zelenski, dar că Kievul trebuie să se „trezească din beție” și să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmărește.

După doi ani și jumătate de război, discursul a încercat să convingă publicul ucrainean obosit după mai bine de doi ani și jumătate că războiul se poate încheia curând și să sublinieze importanța ca ucrainenii obișnuiți să rămână uniți pe măsură ce provocările se adună.

„Am obținut și obținem rezultate în bătălii datorită unității noastre. Prin urmare, vă rog să nu vă pierdeți unitatea”, a spus el.

Ucraina se confruntă atât cu dificultăți, cât și cu incertitudini înainte de alegerile din SUA care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă.

Zelenski va prezenta „planul de victorie” la Bruxelles

Fostul președinte republican s-a angajat să pună capăt rapid războiului înainte de a intra în funcție dacă va câștiga, o idee de care susținătorii Kievului se tem că ar implica concesii mari în numele unui acord rapid.

Zelenski s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, aliatul său cheie, la Washington, la sfârșitul lunii septembrie, pentru a-i prezenta planul.

Ulterior, în cadrul unui turneu fulminant în Europa, el s-a întâlnit cu liderii Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei pentru a-l discuta.

Zelenski a declarat că se va deplasa joi la summitul liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles pentru a-și prezenta planul.

INTERVIURILE HotNews.ro