Sari direct la conținut

Cinci sefi din Opera Romana, cercetati pentru prejudicierea statului cu aproape 630.000 de lei

HotNews.ro
Razvan Ioan Dinca, Directorul General al ONB, Foto: Arhiva personala
Razvan Ioan Dinca, Directorul General al ONB, Foto: Arhiva personala

Cinci persoane cu functii de conducere in cadrul Operei Nationale sunt cercetate de procurorii bucuresteni pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care pazea institutia este anchetat pentru ca presta servicii fara licenta, potrivit Mediafax.

In acest dosar, directorul Operei, Ioan Razvan Dinca, si un alt angajat al institutiei au fost retinuti, procurorii urmand sa ceara arestarea lor.

„Cinci functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti, respectiv Dinca Ioan Razvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Madalina Gabriela – sef birou achizitii publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipa tehnica si administrativa, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de abuz in serviciu”, a anuntat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 (PJS1), intr-un comunicat de presa.

In acelasi timp, procurorii au deschis un dosar si pe numele administratorului firmei angajate sa pazeasca Opera Nationala.

Dan Mircea este acuzat ca societatea pe care o adminstreaza a pazit Opera Nationala fara sa detina atestat sau licenta de functionare, asa cum cere legea care reglementeaza paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Conform procurorilor, directorul Ioan Razvan Dinca este acuzat de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals in declaratii.

Potrivit oamenilor legii, Ioan Razvan Dinca este banuit ca a comis primele infractiuni inca din iarna anului 2008, perioada in care conducea Teatrul National de Opereta.

Astfel, in perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta, nu a incasat mai multe datorii institutiei de catre o firma care functiona in sediul institutiei si a produs un prejudiciu de peste 320.000 lei.

Ulterior, in perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dinca ar fi platit in mod ilegal si nejustificat o firma cu 130.000 lei, iar in 27 octombrie el a platit ilegal din bugetul Teatrului de Opereta, catre o alta societate, 44.000 de lei.

Tot in 2012, impreuna cu doi subalterni, Dinca ar fi facut alte plati ilegale, cauzand un prejudiciu de peste 5.800 lei.

In plus, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 sustin si faptul ca in perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, Dinca a incheiat mai multe conventii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 lei.

In acelasi timp, in perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, acesta ar fi achitat, tot in mod ilegal, 150.000 lei catre o societate care a presat servicii pentru Opera Nationala.

De asemenea, Ioan Razvan Dinca este acuzat si de faptul ca, din pozitia de director general al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, a omis, cu intentie sa inscrie in declaratia de interese din anul 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale.

In plus, acesta nu a trecut in declaratiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 si 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar si totodata a trecut in mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marti, procurorii au facut perchezitii la sediul Operei Nationale din Bucuresti si la domiciliile unor angajati ai institutiei, iar directorul Operei, Razvan Ioan Dinca, a fost dus pentru audieri la Politia Sector 1.

Razvan Dinca este directorul Operei Nationale Bucuresti din decembrie 2012, cand a castigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. In august 2006, el a fost numit director general al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti, iar in 2007 a devenit director si manager de proiect al Festivalului International de Artele Spectacolului Muzical „Viata e Frumoasa!”. A regizat mai multe spectacole de teatru in tara si in Bucuresti. In perioada 2010-2012, Dinca a fost consilier al presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro