Sari direct la conținut

Cine a fost filosoful din care citează Putin! Sunt opiniile liderului de la Kremlin fasciste?

HotNews.ro
Cine a fost filosoful din care citează Putin! Sunt opiniile liderului de la Kremlin fasciste?

Liderul rus îl evocă adesea pe Ivan Ilin, un filozof care i-a lăudat pe Mussolini și Hitler, dar analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește propria ideologie a lui Putin, scrie Al Jazeera.

Stăpânul de la Kremlin și-a încheiat unul dintre cele mai fatidice discursuri cu un citat dintr-un filosof abia cunoscut în afara Rusiei.

„Aș dori să-mi închei discursul cu cuvintele unui adevărat patriot rus, Ivan Alexandrovici Ilici Ilin: „Dacă eu consider Rusia patria mea, înseamnă că iubesc, contemplu și gândesc în stil rusesc, cânt și vorbesc rusește””, a declarat președintele rus Vladimir Putin în fața politicienilor la 30 septembrie.

Citatul părea să se potrivească ocaziei – Putin anunța anexarea a patru regiuni ucrainene ca un efort de a-și salva imaginea în fața rușilor după deruta armatei sale în uraina.

De ani de zile, Putin îl citează, îl slăvește și îl promovează pe Ilin, care s-a născut în Rusia țaristă în 1883 și a murit în Elveția de după cel de-al Doilea Război Mondial în 1954.

Dar a omis să menționeze preferințele politice și traiectoria ideologică a lui Ilin.

Unii cercetători subliniază faptul că lucrările lui Ilin au influențat impulsul lui Putin de a transforma democrația post-perestroika a Rusiei, imperfectă, dar funcțională, într-un clopot al neoconservatorismului militant care a declanșat cel mai sângeros război din Europa din acest secol.

„Există destul de multe dovezi că Putin admiră munca și ideile lui Ilin”, a declarat pentru Al Jazeera Yoshiko Herrera, profesor de științe politice la Universitatea Wisconsin-Madison, care a studiat lucrările lui Ilin și influența acestora asupra narațiunii actuale a Kremlinului.

„Există diverse aspecte în opera lui Iliin care ar putea fi atractive pentru Putin, și anume accentul pus pe un stat puternic, autocrația și naționalismul rusesc”, a spus ea.

Iar respingerea de către Iliin a ideii înseși de statalitate și independență a Ucrainei, politică sau culturală, îl ajută pe Putin să justifice continuarea războiului.

„Ceva relevant pentru ultimii ani este viziunea antiucraineană a lui Iliin… deoarece negarea națiunii și suveranității ucrainene este ideea-cheie care stă la baza războiului lui Putin împotriva Ucrainei”, a spus ea.

Fascism „sănătos”

În urmă cu un secol, în 1922, un proces bolșevic l-a condamnat la moarte pe Iliin, un cercetător vehement anticomunist al filosofiei germane.

Sentința a fost pronunțată în urma a șase arestări – dar a fost anulată de fondatorul sovietic Vladimir Lenin, care era familiarizat cu cartea lui Ilin despre filosoful Hegel, care este încă considerată revoluționară.

Iliin s-a aflat la bordul „navei filosofilor” care a părăsit Rusia împreună cu 140 de intelectuali expulzați. La fel ca zeci de mii de emigranți ruși, el s-a stabilit la Berlin.

A devenit un ideolog declarat al Mișcării Albe monarhiste – o grupare de forțe anticomuniste, al cărei principal purtător de cuvânt, revista „Clopotul”, a fost editată de el.

După o călătorie în Italia, în 1925, Iliin a susținut ideologia fascistă a lui Benito Mussolini, pe care a numit-o „un fenomen sănătos în timpul avansării haosului de stânga”.

Iliin a invidiat chiar faptul că italienii, nu rușii, au inventat fascismul care avea să-i inspire în curând pe naziștii germani.

„Ilyin era complet trist că ideile fascismului nu s-au născut în Rusia sau printre emigranții ruși albi, unde credea că sunt firești”, a scris în iulie autorul Serghei Tarșevski într-o rubrică pentru Radio Free Europe/Radio Liberty.

În 1933, Ilin a salutat ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler, care a împiedicat transformarea Germaniei într-un stat comunist pro-sovietic.

„Ce a făcut Hitler? A oprit procesul de bolșevizare a Germaniei și a făcut o mare favoare întregii Europe”, a scris Ilin.

Și, deși Ilin s-a certat cu naziștii și s-a mutat în Elveția, credința sa în fascism a rămas neștirbită. (integral pe Al Jazeera)

Urmărește ultimele evoluții din a 245-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro