Sari direct la conținut

Cine a fost Pavel Kușnir, pianistul rus care a murit în greva foamei în timp ce protesta împotriva războiului din Ucraina?

HotNews.ro
Cine a fost Pavel Kușnir, pianistul rus care a murit în greva foamei în timp ce protesta împotriva războiului din Ucraina?
Pianistul și activistul anti-război rus Pavel Kușnir, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pianistul și activistul anti-război rus Pavel Kușnir a fost arestat și acuzat de „apel public la terorism” în mai, la cinci luni după ce a încărcat pe youtube „Life”, un clip care durează doar 51 de secunde și în care critică dur războiul din Ucraina și pe Putin, scrie Novaya Europe.

„Nu va exista niciodată viață sub fascism”, spune el în clip. „Putin este un fascist, iar popoarele din țara noastră au renunțat la milioane dintre cele mai bune vieți ale lor pentru a se asigura că nu există fascism. Nu îl vom accepta. Nu ne vom închina acestei bestii. Jos cu războiul din Ucraina, jos cu regimul fascist al lui Putin, libertate pentru toți deținuții politici, libertate pentru toți deținuții, libertate pentru toată lumea.”, spune el.

Kușnir, în vârstă de 39 de ani, a murit pe 27 iulie într-un centru de detenție din Birobidjan, în estul îndepărtat al țării, după ce intrase în greva foamei.

Nu era prima dată când protesta în acest fel. Făcuse deja greva foamei împotriva războiului din Ucraina în 2022, în timp ce era încă un om liber.

„Nu am nicio problemă să fac față foamei din punct de vedere fizic. Am ales această formă de protest atunci când credeam că oamenii începuseră să se obișnuiască cu războiul, să îl accepte, pentru a da un exemplu, pentru a atrage atenția”, a declarat Kușnir la acea vreme într-un interviu.

A doua oară a intrat în greva foamei timp de 100 de zile. Nu a mâncat, dar a băut lichide. A lucrat pe tot parcursul și a susținut concerte. Kuțnir a tipărit, de asemenea, pliante pe care scria „Putin este un fascist” și le-a distribuit în jurul Birobidjan.

Kușnir a declarat că masacrul de la Bucha de la începutul războiului a fost un punct de cotitură pentru el. Când a fost întrebat de un jurnalist cine știa că se află în greva foamei, Kușnir a spus că doar prietenii săi apropiați. „Spuneți-mi, ar trebui să vă schimbăm numele din motive de securitate?”, întreabă intervievatorul. „Nu este nevoie. Orice se întâmplă, se întâmplă, și Dumnezeu să ne ajute”, a răspuns el. Pe 27 iulie murea.

Kușnir a fost un pacifist convins

A luat parte la protestele împotriva realegerii lui Putin din Piața Bolotnaia din Moscova în 2012 și s-a opus războiului din Ucraina încă de când evenimentele tragice din Donbas au început să se desfășoare în 2014 scriind chiar și o carte pe această temă, „Russian Mash-Up”.

„Cât poate dura viața lui Putin pe pământ și domnia sa ilegitimă? Poate el să obțină o longevitate asemănătoare lui Márquez- în fața unei asemenea brutalități nenorocite?” a scris Kușnir.

„Nu vă obișnuiți cu fascismul. Nu vă obișnuiți cu războiul. Chiar dacă nu există viitor, să credem în prezent. Dar există un viitor. Putin va muri. Regimul fascist al lui Putin se va prăbuși. Dragostea mea va continua să trăiască. Să continuăm să luptăm. Să mergem până la capăt și să rămânem loiali trecutului nostru”, a spus Kușnir într-un alt videoclip al său, „Un mesaj pentru antifasciști”. El a folosit adesea fraza „Adevărul este acolo” – sloganul din serialul său preferat, Dosarele X.

Un muzician talentat

Kușnir poartă o cămașă neagră simplă în toate filmările, aceeași cămașă pe care o va purta în cele din urmă în sicriul său, emaciat după greva foamei, cu o vânătaie sub ochi și sânge pe buză și între dinți.

„Suntem o familie de muzicieni. Tatăl său, bunicul, bunica și cu mine am fost toți muzicieni”, a declarat mama lui Kușnir, Irina Levina, în vârstă de 79 de ani, pentru Novaya Europe.

Ea a încercat să-și descurajeze fiul să se mute la Birobidjan, spunând că a avut o premoniție pe care nu și-o putea explica.

„A fost doar un presentiment… L-am implorat la propriu. ‘Rămâi! Rămâi! Te voi ajuta, te voi sprijini financiar, dar nu pleca! Dar el nu a vrut să asculte și s-a dus la moarte. Asta e tot ce pot spune”.

Kușnir a fost într-adevăr un muzician foarte talentat. El putea interpreta toate cele 24 de preludii Rachmaninov într-o singură ședință sau toate preludiile și fugile ui Șostakovici într-o singură seară, ceea ce este foarte dificil chiar și pentru un muzician experimentat.

„Este literalmente ca și cum ai alerga un maraton pentru un pianist”, explică muzicologul Anna Vilenskaia. „Dar el putea să o facă într-o seară. Era important pentru el să o interpreteze într-un singur ciclu mare. Ar putea da o idee despre tipul de persoană care era”, continuă Vilenskaia pentru Novaya Europe.

INTERVIURILE HotNews.ro