Cine cu cine se bate la Iasi pentru un loc in Parlament. Listele PSD si PNL
Alegerile parlamentare aproape bat la usa, iar principalele partide din Iasi se apropie de definitivarea listelor cu cei care vor candida pentru fotoliile de parlamentari. Daca lista liberalilor este aproape batuta in cuie, formarea a doua tabere in interiorul Partidului Social Democrat la alegerile locale din luna iunie inca mai creeaza suspans in privinta componentei listei de candidati la parlamentare. La liberali, patru din cei sase parlamentari din actualul mandat vor din nou in parlament, in timp ce la PSD exista sase parlamentari actuali care intentioneaza sa candideze, trei dintre ei provenind, insa, din alte partide.
Partidul National Liberal este primul care a facut publice informatii cu privire la 17 membri care si-au anuntat intentia de a fi prezenti pe lista de candidati la alegerile parlamentare de pe 11 decembrie. Numai ca, liberalii au eligibile patru mandate de deputat si doua de senator, dar traiesc cu speranta ca mai pot prinde inca un fotoliu de deputat la redistribuirea voturilor obtinute de partidele care nu vor atinge pragul electoral, astfel ca va fi o competitie puternica in partid. O comisie speciala va analiza
CV-urile celor care intentioneaza sa candideze si problemele pe care acestia le au, iar finalizarea listei trebuie realizata pana pe 16 octombrie la nivel central. Din cele 17 persoane anuntate, doar o treime provin de pe filiera PDL sau Forta Civica, in timp ce 12 liberali au anuntat ca vor sa candideze la Camera Deputatilor, doi doresc posturi de senatori, in timp ce trei persoane sustin ca le este indiferent pentru care din Camere vor candida.
- Costel Alexe – C. Dep. – Presedinte al Tineretului Liberal la nivel national, deputatul Costel Alexe se afla la primul mandat in Parlament si intentioneaza sa candideze din nou. Alexe a fost sef al Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara pe filiera liberala inainte de a fi ales deputat in Colegiul 7 Iasi la algerile din urma cu patru ani.
- Anton Dobos – C. Dep. – Deputatul liberal se afla, de asemenea, la primul mandat de parlamentar, iar de profesie este finantist. Inainte de intra in Parlament, Dobos a lucrat in cadrul actualei Administratii Judetene a Finantelor Publice Iasi, institutie pe care a si condus-o in cateva randuri. In urma cu doi ani, Agentia Nationala de Integritate l-a gasit incompatibil pe Dobos, care nu a mentionat in declaratiile de interese faptul ca era si administrator la o companie si cenzor la alta societate privata. Pe plan politic, Dobos a fost ales recent ca sef al Organizatiei Municipale a PNL.
- Dumitru Oprea – Senat – fost rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza timp de opt ani, profesorul universitar Dumitru Oprea a candidat din partea PDL la alegerile parlamentare pentru prima data in 2008, iar in urma cu doi ani a obtinut cel de-al doilea mandat. Dupa fuziunea cu PNL, Oprea, cel mai activ parlamentar iesean, s-a inscris pe lista partidului doar pentru un post de senator.
- Mihaela Popa – C. Dep. – La fel ca Dumitru Oprea, fosta membra PDL Mihaela Popa doreste al treilea mandat de parlamentar, dar de aceasta data la Camera Deputatilor, dupa opt ani petrecuti in Senat. Mihaela Popa este profesor de matematica din 1984, iar din anul 2000 preda acest obiect la Liceul Vasile Alecsandri din Iasi
- Marius Bodea – C. Dep. / Senat – Director al Aeroportului Iasi din vara anului 2012, Bodea a mai fost sef la Protectia Consumatorului, subprefect si prefect, dar a lucrat si in mediul privat. La alegerile locale din luna iunie, Bodea a fost candidatul PNL la Primaria Municipiului Iasi, dar a fost invins de actualul primar social democrat Mihai Chirica.
- Dragos Angheluta – C. Dep. – Dragos Angheluta este doctorand si a intrat in PNL pe filiera Forta Civica
- Eduard Boz – C. Dep. – Avocat de profesie, Eduard Boz a devenit cunoscut pe scena politica ieseana in 2012, cand a prins un post de consilier judetean in echipa fostului presedinte CJ Cristian Adomnitei. La alegerile locale din acest an, Boz a fost o piesa importanta in echipa lui Marius Bodea, iar in prezent este liderul grupului de consilieri locali liberali.
- Liviu Bratescu – C. Dep. – Istoric si fost sef al Ateneului Tatarasi, Liviu Bratescu este un vechi membru PNL in judetele Neamt si Iasi, iar din 2012 este consilier judetean liberal.
- Liviu Bulgaru – C. Dep. – Provenit din defunctul PDL, Bulgaru este un vechi consilier judetean. Bulgaru a fost sef al actualului Centru Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale, pozitie din care a fost suspendat o data cu trimiterea in judecata de catre DNA pentru posibile fapte de coruptie cu fonduri europene. Bulgaru a candidat si la alegerile parlamentare din urma cu patru ani, dar fara succes
- Aurel Busoi – C. Dep. / Senat – De profesie inginer, Aurel Busoi este manager al unei firme private, potrivit profilului sau de Facebook, si a fost consilier local PDL in mandatul 2004 – 2008.
- Maria Cabalau – C. Dep. – Maria Cabalau este absolventa de Drept si la alegerile locale din aceasta vara a prins si un post de consilier judetean. Cabalau a mai fost consilier judetean in mandatul 2008 – 2009 pe cand era si sefa la AJOFM Iasi, fapt ce i-a creat un conflict cu Agentia Nationala de Integritate, care a si declarat-o incompatibila. In prezent se ocupa cu activitati de formare profesionala si este si manager al unui proiect european pe resurse umane, potrivit profilului de Facebook. Cabalau provine din fosta Organizatie de Femei a PDL.
- Vasile Cotiuga – Senat – Vasile Cotiuga este conferentiar universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, iar la alegerile locale din luna iunie a prins un post de consilier judetean pe listele PNL.
- Daniel Minciuna – C. Dep. – Inginerul Daniel Minciuna este fost sef al Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor, instalat in functie in 2012 de Cristian Adomnitei. In primavara acestui an, Minciuna a renuntat la functia sa si a candidat pe lista pentru Consiliul Judetean, fiind la un vot distanta de a castiga sefia institutiei. Acum este consilier judetean si intentioneaza sa prinda un fotoliu de deputat
- Catalin Morosan – C. Dep. – Luptator K1 si o prezenta frecventa in showurile televizate, Catalin Morosan cocheteaza cu politica din anul 2012, cand a candidat pe listele PDL pentru un post de consilier judetean.
- Alexandru Muraru – C. Dep. – Desi tanar, Alexandru Muraru este membru vechi in partid, iar in 2013 a fost numit director al Institutului National al Patrimoniului, functie pe care a ocupat-o aproximativ un an. Muraru este doctor in stiinte Politice si in timpul studiilor a beneficiat de numeroase burse in strainatate. In octombrie 2015 a fost decorat, alaturi de fratele sau geaman Andrei, consilier prezidential al lui Klaus Johannis, cu Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter.
- Vladimir Poroch – C. Dep. – Poroch a studiat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi si in prezent este medic la Institutul Regional de Oncologie, unde detine si functia de sef al Compartimentului Ingrijiri Paliative. Doctorul iesean provine din vechiul PDL si in mandatul 2008 – 2012 a fost consilier local.
- Dragomir Tomaseschi – C. Dep. / Senat – Fost prefect timp de trei ani cand PDL se afla la putere, avocatul iesean Dragomir Tomaseschi a parasit vechiul parti pentru a-l insoti pe actualul sef SIE Mihai Razvan Ungureanu in proiectul Forta Civica.
Dintre actualii parlamentari liberali, doar deputatul Grigore Craciunescu, medic stomatolog de profesie, nu mai candideaza, la Iasi, din cauza problemelor din justitie. In schimb, Mugur Cozmanciuc va candida, cel mai probabil, in judetul Neamt, unde conduce filiala.
In Partidul Social Democrat lucrurile sunt mai complicate decat par, dupa ruptura petrecuta in interiorul partidului la alegerile locale din luna iunie, cand „municipiul” si „judetul” au „tras” separat in luptapentru cat mai multe primarii. Dupa castigarea Primariei Iasi, Mihai Chirica a trecut de la conducerea organizatiei municipale a partidului la controlul asupra intregii filiale, castigand astfel teren in fata acelei parti din partid fidele fostului sef Gheorghe Nichita.
Voci din partid sustin ca este o eroare ca Mihai Chirica sa isi impuna pe liste mai multi oameni proveniti din municipiu deoarece PSD aduce cele mai multe voturi din judet, iar o astfel de strategie ar scadea sansele partidului de a prinde cat mai multe locuri, avand in vedere faptul ca alegerile din acest an vor fi de pe liste. Potrivit sondajelor, PSD are eligibile doua posturi de senator si cinci de deputati, insa in partid se vehiculeaza acum cel putin 14 nume pentru ambele camere.
Din actualii senatori PSD, alesi la acest partid sau veniti de la alte formatiuni in acest mandat, si-au anuntat deja intentia patru persoane. Potrivit unor surse din partid, atat Florin Constantinescu, cat si Sorin Lazar, ambii senatori cu doua mandate consecutive, nu vor putea prinde listele din cauza problemelor penale. Sorin Lazar, fost primar al comunei Strunga, „pastorita” acum de sotia sa Mariana Lazar, a fost deja condamnat la sase luni de inchisoare pentru ca si-a angajat fiul la cabinetul parlamentar si a fost si trimis in judecata de procurorii DNA pentru trei fapte de abuz in serviciu. De partea cealalta, Constantinescu este trimis in judecata in dosarul „Lotul Pascani” pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Pe liste vor sa prinda loc si alti doi senatori in functie aflati la primul mandat. Ales pe listele PNL, medicul iesean Marin Burlea a ajuns la social democrati dupa o „escala” la UNPR in actualul mandat si ar putea fi unul din numele de pe lista PSD, datorita notorietatii pe care o are. Celalalt senator care spera la inca un mandat este Ionel Agrigoroaei, un campion local al traseismului politic. Ales pe listele PP-DD in 2012, cel supranumit si „senatorul trei falimente” a schimbat cinci partide in acest mandat.
Lista doritorilor unui loc pe lista candidatilor la alegerile parlamentare este completata de Victorel Lupu, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, un lider al „aripii Nichita” din PSD, si de Gabriel Surdu, un om de afaceri prosper, frate al fostului ministru al Agriculturii Victor Surdu. Gabriel Surdu fost consilier local si viceprimar in mandatul trecut, dupa ce a parasit PDL pentru a se reintoarce la PSD-ul pe care il parasise in 2008. Surdu a candidat in 2012 pentru un scaun de senator din partea ARD, dar nu a prins loc nici la redistribuire, USL castigand din prima toate colegiile.
Si pentru Camera Deputatilor se dau inca lupte interesante pentru cele cinci locuri eligibile, primarul Mihai Chirica avand cel putin patru nume pe care vrea sa le impuna. sefa Inspectoratului scolar Judetean, Camelia Gavrila, fosta liberala si vechi consilier local, alaturi de medicul Tudor Ciuhodaru, parlamentar de Vaslui ales pe listele PP-DD, sunt dati ca siguri pe listele PSD. Ambii au fost cap de afis alaturi de Chirica la alegerile locale din iunie, Ciuhodaru renunand la mandat pentru postul de deputat.
Totodata, Chirica vrea sa ii impuna pe liste si pe actualul deputat Sorin Iacoban si pe consilierul local Florin Boca, consilier local la al doilea mandat, dupa ce in 2012 a prins post de pe lista PP-DD. Florin Boca este un cunoscut dezvoltator imobiliar local, care a fost numit membru chiar in comisia de urbanism dupa castigarea alegerilor de catre Mihai Chirica. Loc pe liste vrea sa prinda si Catalin Bulgariu, fost consilier local, despre care se vehicula ca va fi viceprimar daca primar va iesi Mihai Chirica, dar care nu a mai prins nici post de consilier local. Ultimul aspirant din „tabara Chirica” la lista candidatilor este consilierul judetean Vasile Catea, fost pugilist si presedinte al Federatiei Romane de Box, care a fost responsabil si cu o serie de primarii din judet la alegerile locale.
Din celalta tabara, se anunta ca sigura candidatura lui Cristian Stanciu, fiul celui mai vechi depuat iesean, profesorul universitar Anghel Stanciu. Stanciu este vechi consilier judetean si liderul grupului de consilieri judeteni PSD si se ocupa de afacerea familiei din invatamant, Fundatia Ecologica Green (FEG). Stanciu a fost omul cheie in ultimele campanii electorale, fiind in continuare directorul de campanie al PSD.
„Listele nu sunt definitivate, insa in PSD Iasi este nevoie de o armonizare a fortelor implicate in campanie pentru ca pana acum s-a lucrat pe doua paliere, municipiu si judet, dar pentru acelasi scop, respectiv cat mai multe primarii. Se va trece la sistemul pe liste, nu pe colegii, iar forta parlamentarilor va scadea, toti vor depinde de partid. De aceea, la definitivarea listelor trebuie luate in calcul si alegerile anterioare, judetul a adus 60% din voturi, iar municipiul a dat doar doi deputati, in timp ce senatorii au iesit cu scorul din judet”, a explicat Cristian Stanciu. De asemenea, colega lui Stanciu din ultimele mandate de consilier judetean, Mihaela Ivancia, doreste sa prinda un loc pe lista candidatilor la parlamentare.
Dintre parlamentarii PSD alesi in 2012, trei deputati (Constantin Adascalitei, Neculai Ratoi si Vasile Mocanu) si-au intrerupt mandatele din diferite motive, in timp ce Anghel Stanciu nu va mai candida, iar despre Cristina Nichita nu exista zvonuri ca ar mai avea sustinere.