Sari direct la conținut

JD Vance a spus în trecut că Trump e „un Hitler al Americii”. Acum este alesul acestuia pentru funcția de vicepreședinte

HotNews.ro
JD Vance a spus în trecut că Trump e „un Hitler al Americii”. Acum este alesul acestuia pentru funcția de vicepreședinte
JD Vance, alături de Donald Trump. FOTO: Annabelle Gordon / DPA / Profimedia

JD Vance, omul nominalizat de Donald Trump să ocupe funcția de vicepreședinte al SUA în cazul câștigării alegerilor, este un tânăr senator, nou-venit în politică, fost critic feroce al liderului republican, devenit acum un susținător ferm, care are poziții conservatoare ferme și ar putea ajuta o victorie republicană în statele-cheie din Midwest, scriu Reuters, BBC și Assosciated Press.

Omul ales de Donald Trump pentru a ocupa postul de vicepreședinte în cazul câștigării alegerilor din noiembrie, JD Vance, nu a avut întotdeauna o părere bună despre fostul lider de la Casa Albă.

În 2016, în interviuri și postări pe Twitter, el își anunța poziția fermă – „niciodată Trump” – și sublinia că nu i-a plăcut niciodată de acesta, ba chiar că este „un idiot”.

În același an, el scria în privat unui asociat, cu cuvinte și mai dure: „Mă tot gândesc că Trump este un ticălos cinic sau că este Hitler al Americii”, potrivit BBC.

Însă câțiva ani mai târziu, Vance s-a transformat într-unul dintre aliații fermi ai lui Trump, împărtășindu-i pozițiile pe tema migrației, a comerțului cu China, a războiului din Ucraina și nu numai.

Ajuns la 39 de ani, senatorul din Ohio, aflat la primul mandat, este acum în cursă alături de Trump, fiind nominalizat pentru funcția de vicepreședinte.

Prin extensie, el este unul dintre principalii candidați la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2028 – cu un istoric de vot conservator fiabil și rădăcini în Midwest, lucruri care, speră republicanii, vor spori sprijinul la urne.

Memoriile l-au făcut celebru

Vance, mai exact James David Bowman, s-a născut în Middletown, Ohio, dintr-o mamă care se lupta cu adicțiile și un tată care a părăsit familia când JD era mic.

El a fost crescut de bunicii săi, pe care i-a portretizat cu simpatie în memoriile din 2016, Hillbilly Elegy.

În vreme ce Middletown se află în Ohio, o zonă industrială, Vance s-a identificat mai degrabă cu rădăcinile familiei sale, situate puțin mai la sud, în Appalachia, vasta regiune muntoasă din interiorul țării care se întinde din sudul profund până la marginile Midwestului.

Aceasta include unele dintre cele mai sărace zone ale țării.

Vance a reușit o descriere onestă a încercărilor, suferințelor și deciziilor greșite ale membrilor familiei și prietenilor săi. Cartea sa a adoptat, de asemenea, un punct de vedere ferm conservator, descriindu-i pe aceștia drept risipitori, dependenți de ajutoarele sociale și care, în mare parte, nu reușesc să se ridice pe propriile picioare.

El a scris că i-a văzut pe oamenii din jurul său „reacționând la circumstanțe nefavorabile în cel mai rău mod posibil” și că erau produsul „unei culturi care încurajează degradarea socială în loc să o contracareze”.

„Adevărul este neplăcut”, scria el, „iar cele mai neplăcute adevăruri pentru oamenii de la munte sunt cele pe care trebuie să le spună despre ei înșiși”.

În timp ce disprețuia „elitele” și societatea exclusivistă, el s-a descris pe sine ca o contrapondere la eșecul cronic al celor cu care a crescut.

În momentul apariției cărții, Vance plecase din Middletown, mai întâi pentru a se înrola alături de pușcașii marini americani și a pleca în misiune în Irak, iar mai târziu pentru a merge la Universitatea de Stat din Ohio, la Facultatea de Drept din Yale și pentru a lucra în domeniul fondurilor de investiții în California.

Cartea sa, Hillbilly Elegy, l-a transformat nu numai într-un autor de bestselleruri, ci și într-un comentator solicitat, care a fost chemat frecvent să explice atracția lui Donald Trump pentru alegătorii albi din clasa muncitoare.

Rareori a ratat o ocazie de a-l critica pe candidatul republican de atunci.

„Cred că aceste alegeri au într-adevăr un efect negativ în special asupra clasei muncitoare albe”, a declarat el unui intervievator în octombrie 2016. „Ceea ce face este să le ofere oamenilor o scuză pentru a arăta cu degetul spre altcineva, spre imigranții mexicani, spre comerțul cu China, spre elitele democrate sau orice altceva”, a spus el.

De la investiții la politică

În 2017, Vance s-a întors în Ohio și a continuat să lucreze în investiții. El și soția sa, Usha Chilukuri Vance, pe care a cunoscut-o la Yale, au trei copii – Ewan, Vivek și Mirabel.

Fiind copilul unor imigranți indieni care au crescut în San Diego, Usha Vance are un trecut foarte diferit de cel al soțului său.

Și ea a urmat însă cursurile Universității Yale și a obținut o diplomă de master la Universitatea Cambridge. După terminarea facultății de drept, a fost asistenta președintelui Curții Supreme de Justiție, John Roberts, iar în prezent este avocată specializată în litigii.

Numele lui Vance era deja discutat în contextul scenei politice, iar acesta a văzut o oportunitate atunci când senatorul republican de Ohio Rob Portman a decis să nu candideze pentru realegere în 2022.

Deși campania sa a demarat greu, el a primit un impuls prin intermediul unei donații de 10 milioane de dolari din partea fostului său șef, Peter Thiel, unul dintre cei mai importanți oameni din Silicon Valley.

Însă adevăratul obstacol care l-a împiedicat să fie ales în Ohio, un stat din ce în ce mai republican, au fost criticile sale din trecut la adresa lui Trump.

El și-a cerut scuze pentru remarcile sale anterioare și a reușit să se împace și să câștige sprijinul lui Trump, un lucru care l-a propulsat în fruntea republicanilor și, în cele din urmă, în Senat.

În acest proces, Vance a devenit un jucător din ce în ce mai important în lumea politicii MAGA și a aderat aproape în totalitate la agenda lui Trump.

Pozițiile conservatoare ale lui Vance

În Senat, Vance a votat pe linia conservatoare, susținând politicile economice populiste și devenind unul dintre cei mai mari sceptici cu privire la ajutorul acordat Ucrainei.

Având în vedere mandatul său scurt în camera condusă de democrați, proiectele de lege pe care le-a sponsorizat nu au ajuns prea departe și au vizat mai degrabă transmiterea de mesaje decât schimbarea politicilor.

În ultimele luni, Vance a introdus proiecte de lege pentru blocarea fondurilor federale pentru universitățile în care au existat tabere și manifestații împotriva războiului Israelului din Gaza și pentru cele care angajează imigranți fără acte.

De asemenea, în martie, Vance a sponsorizat o lege care ar exclude guvernul chinez de pe piețele de capital din SUA dacă nu respectă legislația comercială internațională.

El a abordat toate aceste teme într-un discurs recent la Conferința națională a conservatorismului, unde s-a pronunțat ferm împotriva migrației.

„Adevărata amenințare la adresa democrației americane este că alegătorii americani continuă să voteze pentru mai puțină imigrație, iar politicienii noștri continuă să ne recompenseze cu mai multă”, a spus el.

Vance a declarat că ideea visului american – „această idee de bază că ar trebui să poți construi o viață bună pentru tine și familia ta în țara pe care o numești acasă” – a fost „asediată de stânga”.

El a mai spus că implicarea americană în Ucraina nu a avut „nicio finalizare evidentă sau chiar niciun obiectiv pe care suntem aproape de a-l atinge”.

De asemenea, în cadrul conferinței, acesta a afirmat că Marea Britanie „nu o duce atât de bine” din cauza imigrației și a susținut că, sub un guvern laburist, țara a devenit „prima țară cu adevărat islamistă” care are o bombă nucleară.

Vance, care a fost botezat catolic în 2019, și-a exprimat sprijinul în trecut pentru o interdicție a avortului la nivel național după 15 săptămâni de sarcină. Dar, recent, el a susținut opinia lui Trump, potrivit căreia această chestiune este la latitudinea statelor.

De ce a fost ales Vance

Nominalizarea lui Vance va entuziasma baza loială a lui Trump, scrie Associated Press.

În postarea prin care și-a anunțat alegerea, Trump a declarat că Vance „se va concentra pe oamenii pentru care a luptat atât de bine, pe muncitorii și fermierii americani din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și mult mai departe”.

Mai multe dintre aceste state din Midwest vor juca un rol esențial în alegerile din noiembrie.

Dar Vance mai are un avantaj: relația sa cu Trump. Relațiile personale sunt extrem de importante pentru fostul președinte, iar el și Vance au dezvoltat un raport foarte bun, vorbind la telefon în mod regulat.

Trump i-a oferit oficial postul lui Vance printr-un apel telefonic care a avut loc cu aproximativ 20 de minute înainte de anunțul public, potrivit unei persoane apropiate de fostul președinte.

Vance a declarat la Fox News că a înțeles că Trump îl suna cu vești importante, dar nu știa dacă erau bune sau rele. El a spus că fostul președinte i-a spus că ar putea ajuta la câștigarea statelor-cheie, cum ar fi Michigan, și a crezut de asemenea că se va descurca bine în dezbaterea cu Kamala Harris.

Campania lui Biden a emis și ea o declarație în care l-a criticat pe Vance, susținând că acesta l-ar fi ajutat pe Trump în tentativa sa de anulare a rezultatelor alegerilor din 2020.

„Donald Trump l-a ales pe JD Vance pentru că Vance va face ceea ce Mike Pence nu a făcut pe 6 ianuarie: se va da peste cap pentru a-l susține pe Trump și agenda sa extremă MAGA, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea și indiferent de prejudiciul adus poporului american”, a declarat Jen O’Malley Dillon, președintele campaniei lui Biden.

INTERVIURILE HotNews.ro