Cine este Karol Nawrocki, istoric naționalist și critic al Ucrainei, inspirat de Trump și susținut de George Simion la alegerile prezidențiale din Polonia

Candidatul conservator susținut de fostul partid de guvernare, acum în opoziție, este pe locul doi în toate sondajele de opinie date publicității în ultimele luni, scrie AFP.
Karol Nawrocki, un istoric naționalist, este unul dintre favoriții în cursa pentru președinția Poloniei, el fiind sprijinit de principalul partid de opoziție Lege și Justiție (PiS, conservator).
Nawrocki, în vârstă de 42 de ani, ocupă locul al doilea în sondajele pentru alegerile prezidențiale de duminică, cu aproximativ 25% din voturi, după primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski (32%) – eurofil și candidat al Coaliției Civice (KO), a premierului Donald Tusk.
Sloganul său de campanie, „Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc”, reflectă punctul său de vedere cu privire la cei aproape un milion de refugiați ucraineni care trăiesc în această țară membră a UE și a NATO.
În timp ce Nawrocki s-a angajat să mențină sprijinul Poloniei pentru Ucraina vecină, el a criticat ajutorul generos acordat refugiaților.
Într-un clip de campanie, el a declarat că „beneficiile sociale sunt destinate în primul rând polonezilor” și că „la cozile din spitale, cetățenii polonezi trebuie să aibă prioritate”.
El a promis să introducă o legislație în acest sens.
De asemenea, Nawrocki a criticat Ucraina pentru că nu a „arătat recunoștință pentru ceea ce au făcut polonezii” și l-a acuzat pe președintele acesteia, Volodimir Zelenski, de „insolență”.
Admirator al lui Trump
Admirator al președintelui american Donald Trump, Nawrocki l-a întâlnit pe acesta la Casa Albă cu două săptămâni înainte de alegeri.
El susține că șeful statului american i-a spus: „Vei câștiga”.
Această întâlnire a generat critici în Polonia și acuzații de interferență americană în alegeri.
În timpul campaniei, Nawrocki a solicitat efectuarea de controale la frontiera cu Germania pentru a împiedica intrarea migranților, despre care a afirmat că sunt respinși de această țară, și a cerut ca Berlinul să plătească Poloniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial.
Afacerea apartamentul
Cu două săptămâni înainte de primul tur de scrutin, Nawrocki a fost implicat într-un scandal privind apartamentele sale.
În timpul unei dezbateri televizate, când a militat împotriva introducerii impozitului pe proprietate în Polonia, acesta a declarat că deține un singur apartament.
La scurt timp după aceea, presa a dezvăluit că Nawrocki a achiziționat un al doilea apartament.
Și mai rău pentru el, Nawrocki ar fi achiziționat apartamentul în schimbul îngrijirii unui pensionar vulnerabil – conform unei înțelegeri pe care nu a respectat-o.
Faptul că a donat apartamentul în scopuri caritabile nu a rezolvat problema.
Interesat de crima organizată în timpul comunismului
Nawrocki s-a născut în orașul portuar Gdansk, unde a jucat fotbal și a boxat în tinerețe, înainte de a obține un doctorat în istorie și un MBA.
A fost director al Muzeului celui de-al Doilea Război Mondial din Gdansk din 2017 până în 2021.
Din 2021, a condus Institutul Memoriei Naționale (IPN), care investighează crimele naziste și comuniste.
Printre interesele sale de cercetare se numără opoziția anticomunistă poloneză, crima organizată în timpul perioadei comuniste și istoria sportului.
Anul trecut, Rusia l-a adăugat pe Nawrocki pe lista sa de persoane căutate pentru eforturile sale de a îndepărta monumentele epocii sovietice din Polonia.
Identitate dublă
Nawrocki este autorul mai multor cărți, inclusiv a uneia sub un pseudonim care a provocat scandal.
În 2018, sub pseudonimul Tadeusz Batyr, el a publicat o carte despre un gangster din perioada comunistă, Nikodem Skotarczak.
În același an, apărând la televiziunea de stat sub numele de Batyr, cu fața ascunsă și vocea alterată, el a declarat că domnul Nawrocki a fost cel care l-a inspirat în munca sa.
Apoi, cu identitatea reală de Karol Nawrocki, a scris pe rețelele sociale că Batyr i-a cerut un sfat. „Mi-a mulțumit dându-mi o carte interesantă pe care o recomand”, a adăugat el.
Presa a descoperit ulterior că Batyr și Nawrocki erau de fapt una și aceeași persoană, provocând un val de comentarii ironice.
Legături periculoase
De asemenea, Nawrocki a fost acuzat că are legături cu gangsteri și neonaziști, scrie AFP.
El a descris aceste acuzații drept „manipulare profundă”, susținând că aceste contacte au fost rare și au avut loc în scopuri profesionale.
„Nimeni nu a auzit vreodată de la mine un cuvânt pozitiv despre nazism”, a spus el.
Simion, în campanie pentru Nawrocki
George Simion, candidatul AUR ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, a urcat marți seară pe scena unui miting electoral din orașul Zabrze, alături de Karol Nawrocki.
„Aceasta este piața libertății și sunt onorat să fiu aici cu voi. Birocrații europeni nealeși încearcă să fure democrația în România. Dar românii s-au ridicat pentru libertate, așa cum voi v-ați ridicat împotriva comunismului”, a spus Simion, menționând apoi nume și simboluri ale luptei anticomuniste din Polonia: „Solidarność, Papa Ioan Paul al II-lea”.
„Acum e momentul să luptăm din nou: pentru libertate, pentru drepturi, pentru familia creștină, pentru țările noastre. Nu vom permite ideologia neo-marxistă și Green Deal-ul – această nouă formă de comunism. Ne vom opune migrației ilegale și schimbării anti-americane a Europei”, a spus George Simion.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a avut și el un mesaj.
„Rusia se distrează. Nawrocki și omologul său român pro-rus George Simion, pe o scenă cu 5 zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România. Totul este clar”, a scris Donald Tusk, tot marți, pe platformele X și Facebook.