Sari direct la conținut

Cine sunt cei trei candidați pentru postul de judecător al României la CEDO. Lista urmează să fie aprobată de guvern

HotNews.ro
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Foto: CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Foto: CEDO

Guvernul urmează să aprobe miercuri lista celor trei candidați selectați pentru postul de judecător la CEDO. Aceasta, în condițiile în care în 17 decembrie 2022 va înceta mandatul de 9 ani al Iuliei Motoc, judecătorul ales în numele României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar țara noastră trebuie să transmită Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o listă cu trei propuneri pentru postul vacant de judecător până în 5 mai 2022.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului se află un memorandum prin care ar urma să fie aprobate rezultatele procedurii de selecție a candidaților României pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Procedura de desemnare a celor trei candidaţi ai României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost declanșată de Ministerul Justiției în luna octombrie, iar selecția s-a încheiat în 9 decembrie, când a fost publicată lista cu candidații selectați.

România trebuie să trimită Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o listă cu 3 propuneri pentru postul vacant de judecător până în 5 mai 2022. Judecătorul care va reprezenta țara la CEDO va fi ales din cei trei de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru un mandat de 9 ani.

Cine sunt candidații selectați pentru postul de judecător la CEDO

Cei trei candidați selectați în urma procedurii derulate de Ministerul Justiției:

  • Sebastian Rădulețu
  • Bogdan Iancu
  • Răzvan Horațiu Radu

Pe lista de rezervă se află:

  • Claudia Jderu
  • Mihaela Tofan

Sebastian Rădulețu are 46 de ani și este profesor la Facultatea de Drept din Craiova, la Departamentul de Drept public şi Ştiinţe administrative, disciplinele „Libertăţi fundamentale”, „Drept Penal General”, conform CV-ului său.

Bogdan Iancu, în vârstă de 48 de ani, este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București, potrivit CV-ului său.

Procurorul Răzvan Horațiu Radu este secretar general al Ministerului Justiției, numit printr-o decizie semnată de Florin Cîțu la începutul anului 2021. Anterior, el a fost adjunct al fostului procuror general Bogdan Licu. În perioada 2011-2012, a fost subsecretar de stat în Departamentul pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind și agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar în perioada 2007-2011 a fost agent guvernamental al României pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro