Cine sunt liderii patronatelor care reprezinta mediul de afaceri la negocierile cu sindicatele si Guvernul
Cezar Coraci, Florian Costache, Dragos Mihalache, Ion Stanciulescu si altii – nume care de regula nu sunt in atentia opiniei publice – au devenit intens mediatizate in ultimele saptamani. Ei sunt reprezentantii patronatelor in Consiliul Economic si Social, institutie in jurul careia s-a creat valva odata cu avizul pe care se presupune ca ar trebui sa-l dea, ori sa nu-l dea, Scrisorii de intentie redactata de Guvern pentru a fi transmisa FMI. Din documentarea realizata de HotNews.ro reiese ca marea majoritate a reprezentantilor mediului de afaceri nu sunt, efectiv, oameni de afaceri. Cercetatori, consultanti fiscali si profesori universitari, fosti politicieni sunt purtatorii de cuvand ai mediului de afaceri la negocierile cu sindicatele si Guvernul pe subiecte sensibile.
Iata cateva exemple.
Primul dintre acestia, Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social, este si Presedintele Patronatului National Roman (P.N.R.). Costache a declarat pentru HotNews.ro ca nu mai are nici o firma, ca si-a vandut toate actiunile in 2004. „Membrii mei m-au ales tocmai in ideea sa nu fac concurenta neloiala celorlalte firme. Nu spune legea patronatelor ca trebuie sa fii om de afaceri. Eu asta fac, acum ma ocup de patronat de dimineata de la 8 pana seara la 10”, a declarat Costache.
Ioan Cezar Coraci este presedintele patronatului UGIR -1903. Acesta figureaza in Registrul Comertului cu actiuni la 4 companii, dintre care doua sunt in lichidare, una este in dizolvare si una este in intrerupere temporara de activitate. Intrebat daca nu crede ca are, in acest caz, o problema de credibilitate in contextul in care reprezinta mediul de afaceri, Coraci a mai spus ca „principalul business de care se ocupa „o reprezinta compania Munplast, o fabrica mare. La aceasta companie are actiuni „pe numele fiicelor sale” dar oricum, a precizat ca activitatea sa principala este la patronat. „Credeti ca as mai avea timp sa administrez efectiv vreo firma, sau vreun presedinte de patronat de pe lume se ocupa de administrarea vreunei firme? Vedeti ca ma gasiti nenumarate ore pe zi la patronat” a mai spus Coraci, pentru HotNews.ro.
Potrivit Registrului Comertului, Munplast are in 2008 o cifra de afaceri de 23,4 milioane RON, profit zero, 284 salariati si 568 de actionari.
Un alt lider de patronat, vicepresedinte la Consiliului National al Patronilor din Romania, Gabriel Ceacalopol este consultant fiscal si auditor si apare in Registrul Comertului ca actionar la o singura firma, mai exact firma sa de contabilitate si audit financiar, care apare cu bilantul nedepus pe anul 2008. Acesta este membru in mai multe organizatii si asociatii profesionale, dupa cum reiese din prezentarea postata pe site-ul propriu.
Stefan Radeanu, director editorial la Curierul National este vicepresedinte la Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) condusa de George Constantin Paunescu. Intrebat de afacerile proprii, Radeanu a spus pentru HotNews.ro ca „el reprezinta trustul de presa Media Sud Europa in cadrul patronatului”.
Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR este actionar la 6 firme intre care compania multinationala Imsat SA si Banca Romaneasca – sucursala Constanta.
Ion Stanciulescu, si el membru al plenului Consiliului Economic si Social, este Presedinte al Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman. Este cercetator stiintific si, conform CV-ului publicat aici, a realizat si coordonat peste 15 proiecte complexe de cercetare in domeniul Telecomunicatii, a realizat in colaborare tehnico-stiintifica internationala 16 proiecte de cercetare in domeniul Telecomunicatiilor si are peste 40 lucrari publicate in reviste de specialitate sau prezentate in cadrul unor manifestari stiintifice nationale si internationale.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiului National pentru IMM din Romania, este doctor in economie si membru al mai multor asociatii internationale. Nicolescu este actionar la 3 companii, toate pe profit. In plus, este autor a circa 70 de carti si a peste 400 de articole de specialitate.
Dan Matei Agathon, purtator de cuvant la Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a detinut in 1991 functia de subsecretar de Stat, imputernicit special al Guvernului in relatiile cu sindicatele si patronatul. A fost vreme de 3 ani ministrul Turismului. A detinut actiuni la o companie din Bacau (alaturi de alti parlamentari PSD de Bacau) si alte companii, Dracula Parc (un proiect esuat al Guvernului PSD).
Dragos Mihalache, alt membru CES din partea patronatelor, este consilier principal la Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si a Comertului din Romania. A detinut functii de conducere la Intreprinderesa de Electrozi Siderurgici Titu, si a fost implicat in conducerea altor doua companii.
Informatii despre CES
In plenul Consiliului Economic si Social exista 15 reprezentanti ai patronatelor, 15 ai sindicatelor, 15 ai Guvernului.
- Potrivit website-ului oficial, „Consiliul Economic si Social este institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita prin Legea 109/1997, cu modificarile ulterioare, in scopul realizarii dialogului social la nivel national dintre patronat, sindicate si Guvern si a climatului de stabilitate si pace sociala.
- Constitutia Romaniei (revizuita in 2003) defineste Consiliul Economic si Social ca un organ consultativ al Parlamentului si Guvernului in domeniile de specialitate stabilite prin Legea sa de organizare si functionare.
- Consiliul Economic si Social are rol consultativ in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale, in aplanarea starilor conflictuale la nivel de ramura sau la nivel national aparute intre partenerii sociali, precum si in realizarea, promovarea si dezvoltarea dialogului social si a solidaritatii sociale.