Sari direct la conținut

Citește gratuit știrile din ultimele trei secole

Descoperă trecutul, Foto: Digiteca Arcanum
Ziarele Arcanum Foto: Digiteca Arcanum

Ziarele Arcanum este spațiul în care informația bogată a trecutului se întâlnește cu tehnologiile prezentului într-o conlucrare menită să vină în ajutorul celor însetați de a descoperi detalii savuroase. Baza noastră de date cuprinde peste 64 de milioane de pagini digitale de ziare și reviste, toate pregătite să fie răsfoite dintr-un click. Îndemnăm curioșii, pasionații, cercetătorii sau vânătorii de comori informaționale să intre chiar acum pe site-ul nostru, fiindcă astăzi, 9 septembrie 2024, accesul este gratuit!

Știrile circulă cu o viteză amețitoare în prezent, iar uneori pare că viața noastră nu mai poate ține pasul cu ele. Suntem asaltați din toate părțile de vești mai mult sau mai puțin obiective. Propagandismul devine, la rându-i, o constantă. Arcanum îți propune un mod de a evada din această rutină nefastă, însă fără a te izola de informație. Publicațiile de la 1850 încoace îți pot oferi prilejul de a putea face comparații sau de a găsi similitudini între sistemul politic de odinioară și cel actual. Ori poți afla detalii despre noutățile literare și artistice ale anumitor perioade. Indiferent de subiectul care îți suscită interesul, baza noastră de date este o sursă importantă, ușor de utilizat și nepărtinitoare.

Ce este baza de date Ziarele Arcanum?

Ziarele Arcanum reprezintă platforma în expansiune în care se pot găsi ziare și reviste din secolul al XIX-lea, al XX-lea și din veacul XXI. Acestea sunt încărcate sub forma unor pagini digitale, identice cu publicația originală, dar cu ceva în plus. Elementul deosebit de valoros este procesul denumit OCR (Optical Character Recognition), care convertește imaginea unui text într-un format ce permite efectuarea căutărilor direct în rândurile paginilor digitalizate. Așadar, introducerea unui cuvânt-cheie va genera instant rezultatele găsite în cele peste 64 de milioane de pagini. Există posibilitatea de filtrare a rezultatelor obținute în funcție de dată, loc, titlu sau autor pentru a obține informații cât mai relevante.

Nici măcar alfabetul chirilic al Telegrafului Român din 1853 nu îți va da bătăi de cap, chiar dacă nu îți este cunoscut. Am muncit de zor să-l facem citibil pentru toți cei interesați. E necesară doar selecția secvenței în care apare evidențiat cuvântul-cheie, copierea textului respectiv și apoi lipirea acestuia într-un document. Astfel are loc transliterația automată, adică trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Trebuie menționat că limba română din acea vreme nu era supusă rigorilor gramaticale, așa că limbajul este unul ce cu siguranță va însenina și cele mai neguroase zile.

Reluăm, la final, îndemnul la evadare din cotidian și de imersiune în trecut. Ziarele Arcanum este locul care îți pune la dispoziție resursele de care ai nevoie pentru asta. Nu lăsa timpul să treacă! Profită de ziua aceasta în care oferim gratuitate pentru a te convinge de modul facil în care informația îți este pusă la dispoziție!

Articol susținut de Digiteca Arcanum