Sari direct la conținut

Clasamentul universitatilor din tarile in curs de dezvoltare 2017: India si China, marii castigatori. Romania are 4 institutii in clasament – Universitatea Babes-Bolyai, pe locul 132 din 300

HotNews.ro
Clasamentul universitatilor Times Higher Education BRICS & Emerging Economies 2017, Foto: timeshighereducation.com
Clasamentul universitatilor Times Higher Education BRICS & Emerging Economies 2017, Foto: timeshighereducation.com

India si-a marit prezenta in topul Times Higher Education BRICS & Emerging Economies University Rankings 2017, insa China continua sa aiba in acest top cele mai multe institutii, plasate pe pozitii bune, din tarile in curs de dezvoltare. Romania este prezenta cu 4 universitati: Universitatea Babes-Bolyai se plaseaza cel mai bine, pe pozitia 132 din 300, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara sunt la egalitate, pe pozitia 200, iar Universitatea din Bucuresti se afla in intervalul 251-300.

Topul THE BRICS&Emerging Economies are in vedere institutiile de invatamant din invatamant superior din tarile cu economii in curs de dezvoltare. Acronimul BRICS acopera Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Realizatorii topului arata ca Institutul Indian de Stiinte a intrat in top 15, in premiera, plasandu-se pe pozitia 14, acest avans datorandu-se uno imbunatatiri in mediul de predare si unei influente mai mari a cercetarii.

Institutul Tehnologic din Bombay se plaseaza pe pozitia 26, cea mai buna de pana acum, in urcare cu 3 locuri. Cresterea se datoreaza imbunatatirilor inregistrate pe fiecare dintre cele 5 criterii avute in vedere.

In total, India are 27 de universitati in top 300, dintre care 19 in top 200 (in crestere de la 16 in 2015), devenind a doua tara ca prezenta in top.

In pofida avansului Indiei, China domina in continuare clasamentul, ocupand 52 de pozitii in top 300. 6 universitati chineze intra in top 10, inclusiv Universitatea Fudan, care a crescut cu 11 pozitii, ajungand pe locul 6 anul acesta. Universitatile Tsinghua si din Beijing raman, pentru al patrulea an la rand, pe primele doua pozitii din top.

TOP 10 universitati din Times Higher Education BRICS & Emerging Economies 2017:

  • 1. Universitatea din Beijing – China
  • 2. Universitatea Tsinghua – China
  • 3. Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova – Rusia
  • 4. Universitatea din Cape Town – Africa de Sud
  • 5. Universitatea Stiintifica si Tehnologica din China – China
  • 6. Universitatea Fudan – China
  • 7. Universitatea  Jiao Tong din Shanghai – China
  • 8. Universitatea din Witwatersrand – Africa de Sud
  • 9. Universitatea Zhejiang – China
  • 10. Universitatea Nationala din Taiwan – Taiwan

Universitatea Babes-Bolyai este, si in acest an, cea mai bine clasata institutie de invatamant superior din Romania din topul BRICS & Emerging Economies Rankings 2017, aceasta pozitionandu-se pe locul 132 din 300 de universitati incluse in ierarhizare. Universitatea Alexandru Iona Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara ocupa pozitia 200, iar Universitatea din Bucuresti se afla in intervalul 251-300.

Phil Baty, editorul pentru THE World University Rankings, a declarat pentru Universitatea Babes-Bolyai din Cluj ca „nu este usor sa apari in 2017 BRICS&Emerging Economies Rankings, unde sunt folositi aceiasi 13 indicatori de performanta, rigurosi si exigenti, ca ai clasamentului global World University Rankings. Institutiile trebuie sa demonstreze atingerea unor standarde inalte de performanta in predare, cercetare, perspectiva internationala si transfer de cunostinte, dar si sa concureze cu alte universitati fruntase din peste 50 de tari cu economii emergente. Luam in considerare doar cele mai bune universitati din acest grup, astfel ca a face parte din lista primelor 300 de universitati este o mare realizare in sine si Universitatea Babes-Bolyai merita felicitarile noastre„, se arata intr-un comunicat de presa transmis de universitatea clujeana.

Ierarhizarea Times Higher Education World University Rankings se face prin analizarea a 13 criterii, grupate in cinci indicatori principali:

  • calitatea procesului de predare (mediul de invatare),
  • cercetare (numarul si prestigiul publicatiilor),
  • citarile (factorul de impact),
  • perspectiva internationala (personal, studenti si cercetare),
  • relatia cu mediul de afaceri (transferul de cunostinte).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro