Sari direct la conținut

Când va ajunge în Ucraina modernul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T din Germania

HotNews.ro
Razboi Ucraina, Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia Images
Razboi Ucraina, Foto: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia Images

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, a anunțat că se așteaptă ca Germania să trimită sistemele de apărare IRIS-T în Ucraina în octombrie, termenul fiind justificat de faptul că acestea sunt încă în producție, relatează The Kyiv Independent.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat pe 1 iunie că Germania va furniza Ucrainei sisteme IRIS-T, dar ministrul de Externe Annalena Baerbock a spus că acestea nu vor fi furnizate imediat, ci „va dura ceva timp, luni”, care a adăugat că sistemul, fabricat de producătorul de arme Diehl, era inițial destinat „unei alte țari”.

„Sistemul IRIS-T este singurul lucru pentru care i-am mulțumit cancelarului și guvernului în ultimele luni. (…) Acest sistem este cel mai tare din lume. Poate fi comparat cu sistemul american Patriot. Acesta este un produs german”, a spus diplomatul.

Perioadele lungi de livrare sunt justificate, deoarece aceste sisteme sunt încă în curs de fabricare pentru Ucraina, a explicat Melnyk.

„Adică achiziția va fi efectuată de la producătorul german al armelor de care avem nevoie, ai căror parametri i-am determinat. Producția se va încheia la sfârșitul verii. Apoi – antrenament. Livrare – în octombrie „, a comentat el.

Potrivit caracteristicilor sale, sistemul de apărare antiaeriană poate proteja o zonă de mărimea Kievului, iar în trei-patru ani Ucraina va putea să îl plaseze în jurul orașelor și celor mai importante obiective.

Ucraina ar putea obține alte 11 sisteme la scurt timp după prima livrare din octombrie, potrivit lui Melnyk. Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, a spus el revistei WirtschaftsWoche, potrivit Bloomberg.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Germania și-a schimbat politica sa de lungă durată de a nu trimite arme în zonele de conflict. Coaliția de guvernământ a lui Scholz a fost de acord să furnizeze guvernului de la Kiev arme, inclusiv lansatoare de rachete antitanc, rachete antiaeriene Stinger, rachete sol-aer Strela, mine antitanc, mitraliere, grenade de mână și muniție.

Urmărește ultimele evoluții din a 108-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro