Sari direct la conținut

Când vor începe piloții ucraineni să se pregătească în România pe F-16? Iohannis: Va fi un proiect care va ține foarte mult

HotNews.ro
Pilot pe F-16 Fighting Falcon, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
Pilot pe F-16 Fighting Falcon, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Piloții ucraineni vor începe să se antreneze în România pe F-16 la finalul acestei veri, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis.

„Este posibil să se înceapă în august. Nu cred că are valoare să spunem o dată. E un proces care e important să se mențină, noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie. Începem la sfâșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult”, a spus șeful statului.

România are zece instructori calificaţi care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest avion.

Pe 11 iulie, la summitul NATO din Lituania, Ucraina a anunțat formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul le cere pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului. Cele 11 ţări din coaliţie sunt Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit.

Pe 6 iulie, în cadrul ședinței CSAT „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, transmite administrația prezidențială.

România are 17 avioane F-16 și cumpără alte 32 de avioane din Norvegia

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 un contract cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Trei sau patru aeronave din actuala escadrilă de avioane F-16 a României ar putea fi folosite la un moment dat în misiunea de antrenament, a adăugat sursa.

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marţi că speră că vor exista rezultate în termen de şase luni.

Săptămâna trecută, la summitul NATO din Lituania, Ucraina a anunțat formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul le cere pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului. Cele 11 ţări din coaliţie sunt Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro