Sari direct la conținut

CNSAS: Nu există documente care să ateste că Nicușor Dan a fost colaborator al Securității

HotNews.ro
Nicuşor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Nicuşor Dan, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a anunțat miercuri că nu a găsit, după o verificare de trei luni, documente care „să ateste calitatea de colaborator sau lucrător al fostei Securități” a lui Nicușor Dan.

„Dat fiind interesul public, vă aducem la cunoştinţă că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicuşor Dan. În urma investigaţiilor în arhiva proprie şi a corespondenţei derulate cu partenerii instituţionali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securităţi în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Dan”, precizează CNSAS.

Adeverința, care poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, poate fi consultată AICI.

Anunțul vine după trei luni în care CNSAS l-a verificat „din oficiu” pe primarul general, „în calitate de competitor în alegerile locale din 10 iunie și după ce, la începutul lunii iunie, în spațiul public a fost distribuit un document atribuit fostei Securități din care rezultă că acesta ar fi oferit note despre colegii din lotul olimpic de matematică”, se arată în comunicatul CNSAS.

Cu câteva zile înaintea alegerilor locale, o filieră a PSD a furnizat presei un raport de trei pagini, atribuit Securității, care datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, în care se arată că în cazul lui Nicușor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Cuba, iar „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a lui Nicușor Dan după apariția documentului furnizat de PSD: „Am avut doar acele interacțiuni obligatorii. Documentul prezintă mai multe neconformități faptice”

INTERVIURILE HotNews.ro