Comisar european desemnat: Nu voi permite Rusiei sa modifice acordul de asociere UE-Ucraina
Suedeza Cecilia Malmstrom, desemnata pentru functia de comisar european pentru Comert, a declarat, luni, la audierea in Comisia de comert international INTA) a Parlamentului European, ca nu va permite Rusiei sa modifice Acordul de asociere dintre Uniunea Europeana si Ucraina.
„Daca sunt confirmata, eu nu voi permite Rusiei sa modifice acest acord. Rusia a exprimat o serie intreaga de preocupari, majoritatea nu sunt justificate„, a declarat Malmstrom in fata Comisiei INTA.
Comisarul european pentru Comert in exercitiu, belgianul Karel de Gught, a anuntat in 12 septembrie ca aplicarea Acordului de asociere cuprinzator si aprofundat UE-Ucraina se amana pana la finalul anului 2015, in urma unor discutii tripartite: Comisia Europeana-Ucraina-Rusia.
„Intre timp, acordul de asociere trebuie aplicat cu titlu provizoriu, sa aratam ca acesta este aplicat si deja si-a aratat efectele pozitive, iar apoi vom stabili un program exact pentru discutii. Timpul pe care l-am castigat nu a fost pentru a permite Rusiei sa modifice acordul. Numai UE si Ucraina pot solicita amendamente, nu si Rusia„, a subliniat, luni, comisarul desemnat pentru Comert, Cecilia Malmstrom.
Ea detine functia de comisar european pentru Afaceri Interne, fiind colega cu De Gucht in actauala Comisie Europeana, Barroso II.
In context, Cecilia Malmstrom a subliniat ca amanarea acordului UE-Ucraina s-a facut la solicitarea presedintelui ucrainean, Petro Poroshenko.
In schimb, comisarul european pentru Comert desemnat nu a exclus posibilitatea ca in viitor sa reapara o situatie similara celei in care a fost amanata aplicarea acordului, dar ea a dat asigurari ca va discuta in prealabil cu europarlamentarii Comisiei INTA.
„Daca va aparea o sitiatie la fel de urgenta in viitor, pot sa va promit ca voi incerca macar un scurt contact cu presedintele Comisiei INTA sau cu unii membri„, a spus Malmstrom, dupa ce un europarlamentar a reprosat Comisiei Europene ca nu a discutat si cu Comisia INTA a Parlamentului European inainte de decizia de amanare a aplicarii acordului cu Ucraina.
In 16 septembrie, Parlamentul European si rada Suprema de la Kiev au ratificat simultan Acordul de asociere UE-Ucraina, insa entuziasmul a fost domolit de voci moderate din randul unor importante grupuri europarlamentare, care avertizeaza ca actul risca sa ramana”document de sertar” daca Bruxelles-ul si Kievul cedeaza presiunilor Rusiei.