Sari direct la conținut

Comisarul german pentru migrație propune deportarea în Rwanda a solicitanților de azil, un plan la care Marea Britanie a renunțat

HotNews.ro
Comisarul german pentru migrație propune deportarea în Rwanda a solicitanților de azil, un plan la care Marea Britanie a renunțat
Germania și-a propus să grăbească ritmul deportărilor solicitanților de azil respinși. FOTO: Daniel Kubirski / imago stock&people / Profimedia

Oficialul guvernului de la Berlin a declarat că UE ar putea utiliza facilitățile de azil existente în Rwanda, care au fost inițial destinate planului britanic din 2022 de a trimite migranți neautorizați în țara est-africană, scrie Reuters.

Comisarul german pentru migrație a propus deportarea în Rwanda a migranților care ajung ilegal în Uniunea Europeană prin granițele cu Belarus, într-un moment în care Berlinul ia în calcul măsuri mai dure de restricționare a solicitanților de azil.

Propunerea vine pe fondul presiunii crescute asupra guvernului german de a restricționa migrația ilegală, în urma atacului mortal cu cuțitul revendicat de Statul Islamic care a avut loc la un festival din Solingen luna trecută și a alimentat discursul opoziției de extremă dreaptă și criticile la adresa politicilor de migrație ale Berlinului.

Joachim Stamp, reprezentantul special al Germaniei pentru acordurile privind migrația, a declarat că UE ar putea utiliza facilitățile de azil existente în Rwanda, care au fost inițial destinate planului britanic din 2022 de a trimite migranți neautorizați în țara est-africană.

Planul britanic a fost abandonat de noul guvern al lui Keir Starmer în iulie.

Conform propunerii lui Stamp, procedurile de azil din Rwanda ar urma să fie desfășurate sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite.

„În prezent, nu avem nicio țară terță care să fie disponibilă, cu excepția Rwandei”, a declarat Stamp într-un podcast realizat de Table Media și publicat joi.

De plan ar fi vizați migranții care sosesc prin granițele estice

Stamp, membru al partidului liberal, partener al coaliției de la Berlin, și subordonat al Ministerului de Interne al Germaniei, a declarat că acest model ar viza în mod specific refugiații care traversează frontierele estice ale UE.

„Sugestia mea ar fi să ne concentrăm pe acest grup. Este vorba de aproximativ 10.000 de persoane pe an”, a spus el, respingând propunerile mai ample ale opoziției conservatoare de a aplica un astfel de model tuturor refugiaților.

Acesta a afirmat că Rwanda și-a exprimat public dorința de a continua punerea în aplicare a acestui model.

În plus, Stamp a sugerat eliminarea așa-numitului „element de legătură” din noul Sistem european comun de azil (SECA), care în prezent impune ca procedurile externe de azil să se desfășoare în țările în care solicitantul de azil are o legătură socială.

Uniunea Europeană a convenit în decembrie asupra unui amplu pact pentru gestionarea solicitanților de azil și a migranților, un acord salutat ca un progres după aproape un deceniu de dispute aprinse pe această temă. Ar putea dura însă până la sfârșitul anului 2025 pentru ca pactul să producă efecte depline, scrie Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro