Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Monitorizam indeaproape subiectul presiunii asupra Curtii Constitutionale a Romaniei

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Hotnews
Comisia Europeana, Foto: Hotnews

Comisia Europeana monitorizeaza indeaproape subiectul presiunii asupra Curtii Constitutionale a Romaniei, a declarat, pentru HotNews, un purtator de cuvant al executivului comunitar.

Comisia Europeana nu comenteaza asupra cazurilor individuale. Altfel, pot sa precizez ca subiectul presiunii asupra Curtii Constitutionale este ceva ce noi monitorizam indeaproape, ca parte a procesului Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie. Discutam subiectul, in mod regulat, cu Curtea Constitutionala a Romaniei, in cadrul misiunilor noastre in Romania„, a declarat, pentru HotNews, Tim McPhie, purtator de cuvant al Comisiei Europene in privinta statului de drept.

Toni Grebla a demisionat miercuri din functia de membru al Curtii Constitutionale a Romaniei, dupa care institutia a anuntat, intr-un comunicat de presa oficial, ca gestul fostului senator PSD a survenit pe findul unor presiuni a CCR.

„Curtea constata ca actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei constitutionale in legatura cu exercitarea atributiilor sale prevazute de Legea fundamentala”, a sustinut miercuri CCR.

In schimb, Grebla insusi a precizat ca nu au fost exercitate presiuni directe asupra sa personal pentru a demisiona.

„V-am anuntat de mult ca voi lua o decizie, care din nefericire nu este foarte usoara. Decizia mea este una personala, colegii mei doar au luat act de ea, nu mi-a solicitat nimeni sa fac asta (…) Nu, nu a facut nimeni o presiune directa pentru a demisiona”, le-a declarat Grebla jurnalistilor. Am decis ca este mai bine, pentru nu a fragiliza si mai mult activitatea ulterioara a CCR, sa imi incetez mandatul la instanta constitutionala. Am facut acest lucru pentru ca sunt un om responsabil, pentru ca inteleg ce dificultati ar fi aparut daca nu faceam acest lucru”, a mai spus el.

Inainte de a-si prezenta demisia, Toni Grebla a fost la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a-i fi prezentate noile acuzatii intr-un dosarul de coruptie.

Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, in dosarul in care a fost acuzat initial de trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite, aminteste Mediafax.

Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

Procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro