Sari direct la conținut

Comisia Europeana: Vom acorda atentie deosebita felului in care Romania intentioneaza sa promoveze incluziunea romilor in societate

HotNews.ro
Laszlo Andor, Viviane Reding si Johannes Hahn, Foto: Comisia Europeana
Laszlo Andor, Viviane Reding si Johannes Hahn, Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeana va acorda o atentie deosebita modului in care autoritatile romane intentioneaza sa promoveze incluziunea romilor in societate, se arata intr-o scrisoare adresata recent de catre trei comisari europeni ministrului suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson.

Scrisoarea, obtinuta de HotNews.ro, este semnata de comisarii europeni Viviane Reding (justitie), Johannes Hahn (politica regionala) si Laszlo Andor (afaceri sociale) si a fost transmisa Birgittei Ohlsson in 15 aprilie, in contextul in care ministrul suedez a cerut formarea unui task force european care sa asiste Romania in absorbtia fondurilor UE destinate incluziunii sociale a romilor.

„Comisia ofera ghidaj statelor membre privind cel mai bun mod in care acestea sa foloseasca fondurile europene pentru romi, atat bilateral cat si prin cooperare trans-national, inclusiv prin ESF Learning Network la care Romania este membra. Comisia se afla in cursul finalizarii observatiilor sale asupra prioritatilor de investitii pe sapte ani ale Romaniei. In acest context, va acorda o atentie deosebita modului in care autoritatile romane intentioneaza sa promoveze incluziunea romilor in societate, abordand nevoile lor specifice”, se arata in scrisoarea celor trei comisari europeni adresata Suediei.

De asemenea, Comisia Europeana sustine ca „lucreaza intensiv” cu Guvernul Romaniei pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene.

„Comisia coordoneaza si actvitati impreuna cu organizatiile internationale active in tara. Rezultatele initiale sunt foarte incurajatoare. In acest context, Comisia a cerut Romaniei sa-si continue eforturile cu privire la urmatoarea perioada de programare. In plus, Comisia monitorizeaza progresele facute asupra integrarii romilor si folosirii fondurilor UE ca parte a Semestrului European”, ii mai scriu cei 3 comisari ministrului suedez al Afacerilor Europene.

Daca ministrul suedez Ohlsson cere formarea unui task force care sa asiste Romania in programele pentru romi, Comisia Europeana „incurajeaza puternic statele membre sa promoveze cooperarea bilaterala”.

„Observam ca unele state coopereaza cu Romania pentru a aborda provocarile integriarii romilor. Astfel de cooperari bilaterale au loc la nivel national, regional si local, cu rezultate pozitive. Comisia incurajeaza cu putere statele membre sa promoveze o astfel de cooperare bilaterala prin proiecte concrete si sa le urmareasca pe termen lung. Acesta este un alt mod de a arata angajamentul politic de a aborda nevoile specifice ale romilor in Europa”, precizeaza comisarii europeni Reding, Hahn si Andor.

Totodata cei trei comisari europeni apreciaza „semnalul puternic” pentru angajamentul in integrarea romilor dat de Romania prin prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Muncii, Rovana Plumb, la Summitul pentru integrarea romilor, care a avut loc la Bruxelles, in 4 aprilie.

„Regretam ca nivelul de reprezentare nu a fost din pacate omogen pentru toate statele membre”, comenteaza cei trei comisari europeni, in conditiile in care Romania a fost singura tara care a fost reprezentata la nivel de sef de stat la acel summit.

In perioada de programare 2014-2020, pentru prima data statele membre trebuie sa foloseasca 20% din Fondul Social European pentru proiecte de integrare sociala, mentioneaza comisarii europeni.

Schimbul de replici Stokholm – Bucuresti a continuat, marti, cand ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, a cerut formarea unui task force european care sa asiste Romania in absorbtia fondurilor UE pentru rezolvarea situatiei populatiei sale rome, in timp ce ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat ca, daca Ohlsson va continua sa critice Guvernul Romaniei pe aceasta tema, inseamna ca suedeza desfasoara o „campanie furibunda”, cu „motive ascunse”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro