Sari direct la conținut

Comparație cu Ciolacu: Premierul unei țări „miracol-economic” a ținut un discurs antologic, deși Trump i-a impus unele dintre cele mai mici taxe. „Vă împărtășesc aceste informații”

Opinie
HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Dragoș Sprânceană. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime, Facebook
Marcel Ciolacu și Dragoș Sprânceană. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime, Facebook

România a fost lovită cu 20% taxe vamale (ca parte a UE), iar premierul Ciolacu a încercat să minimizeze efectul pe Facebook. Nu a vorbit în fața oamenilor. Premierul României a delegat în SUA un trimis special, care a început să transmită americanilor propriile credințe politice drept politică externă a României. În același timp, la celălalt capăt al lumii, premierul Lawrence Wong din Singapore, țară privilegiată de Trump cu o mărire de taxe de doar 10%, a ieșit imediat în fața cetățenilor, refuzând să le spună că va fi bine, orice vor face. Dimpotrivă, el a rostit un mesaj video de avertizare care a circulat enorm în ultimele zile, datorită lucidității și responsabilității cu care s-a raportat la compatrioții săi, dar și la restul țărilor. 

  • Prim-ministrul din Singapore, Lawrence Wong, a explicat că țara nu va riposta cu taxe, dar nici nu va folosi tactica subestimării și le-a cerut compatrioților săi același lucru: „Vă împărtășesc aceste informații pentru ca noi toți să fim pregătiți mental. Pentru a nu fi prinși cu garda jos. Să nu ne lăsăm amăgiți în complacere. Riscurile sunt reale. Miza este mare. Riscăm să fim excluși, marginalizați și lăsați în urmă”.

Plasat la 130 de kilometri de Ecuator, statul Singapore are 6 milioane de locuitori, un teritoriu de jumătate din suprafața București-Ilfov și un PIB de 500 de miliarde de dolari, cât au realizat împreună România și Ungaria sau aproape cât produce Belgia, țară UE cu 12 milioane de locuitori.

„Perla Asiei de Sud-Est”, Singapore e un caz complex, imposibil de descris într-un singur text. A reușit o dezvoltare economică, ecologică și socială exemplare, dar cu un regim autoritar, dominat de un singur partid politic. 

Statul și-a făcut din statutul de „țară mică”, fără resurse, dar dominată de competență, voință plus incluziune religioasă și etnică, o marcă de unitate pentru cetățeni. A fost printre primele guverne care au experimentat salarii hipercompetitive pentru miniștri:  500.000 de euro pe an pentru un ministru și peste 2 milioane de dolari pentru prim-ministru. 

Au reușit să atragă acasă o parte dintre creierele care lucraseră în marile economii ale lumii. În schimb, administrația e severă în a apăra statutul celor aflați în serviciul public: nu au voie să facă nicio afacere și să participe în nicio companie. 

Sistemul său de educație e vânat de studenți din întreaga Asie, Australia și chiar din Europa sau SUA. Iar Nanyang Technological University, universitatea publică de top din Singapore, rivalizează în științe și inginerie cu orice mare instituție de învățământ din SUA, UK sau China.  

Lawrence Wong: „Să avem grijă unii de alții”

Singapore nu a fost lovit în mod special de creșterea de taxe impusă recent de guvernul SUA. Țara a intrat într-o categorie favorizată, cea cu taxe mărite doar cu 10%. Dar premierul Lawrence Wong a ținut să se adreseze cetățenilor, într-un mesaj video. 

Discursul său a fost urmărit inițial în Singapore și, apoi, peste tot în lume. Asta datorită felului direct în care el a informat cetățenii și i-a avertizat transparent, fără concesii. Le-a spus că, în ciuda faptului că țara nu a fost lovită direct, vor urma vremuri extrem de grele. În primul discurs, din 4 aprilie, și în următoarea ieșire publică, din 5 aprilie, i-a chemat să fie împreună și „să avem grijă unii de alții”. 

Arbitrară, protecționistă și periculoasă”

„Recentul anunț al SUA privind «Ziua eliberării» nu lasă loc de îndoială. Intrăm într-o nouă fază – una mai arbitrară, protecționistă și periculoasă”, și-a început mesajul șeful guvernului din Singapore. 

Wong are 52 de ani, și, înainte de a deveni premier în Singapore, a fost economist, cu studii în trei universități din America. 

„Era globalizării bazate pe reguli și a comerțului liber s-a încheiat. Timp de zeci de ani, SUA a fost piatra de temelie pentru economiile de piață libere din lume.

SUA a susținut liberul schimb și a condus eforturile de a construi un sistem comercial multilateral, ancorat în reguli și norme clare, în care țările să poată obține beneficii reciproc avantajoase prin comerț.

Acest sistem al Organizației Mondiale a Comerțului a adus o stabilitate și o prosperitate fără precedent lumii și SUA însăși”, a spus Wong.

Noua abordare a SUA, a spus premierul din Singapore, „cu tarife reciproce, țară cu țară, este o respingere completă a cadrului Organizației Mondiale a Comerțului”. 

Deși favorizat de Trump, premierul din Singapore nu s-a ferit să critice mișcarea președintelui SUA

Premierul a spus că, deși SUA a pus Singapore pe o poziție privilegiată, cu doar 10% tarife suplimentare, el nu vrea să-și liniștească compatrioții. „Există consecințe mai ample și mai profunde. Țară cu țară – toate națiunile, în special cele mici precum Singapore, vor avea probleme”.

Într-un moment în care unii lideri se înghesuie să-l flateze pe Donald Trump, Wong a spus că sistemul de până acum nu e perfect, dar SUA nu reformează sistemul, ci îl respinge. „Singapore a decis să nu impună tarife de retorsiune. Dar este posibil ca și alte țări să nu dea dovadă de aceeași reținere. Probabilitatea unui război comercial global în toată regula este în creștere”.

„Ultima dată când lumea a trecut prin așa ceva a fost în anii 1930. Războaiele comerciale au degenerat în conflicte armate și, în cele din urmă, în Al Doilea Război Mondial”, a avertizat premierul asiatic. 

Condiția prezentată oamenilor: Dacă rămânem hotărâți și uniți”

El a încheiat, pregătindu-și compatrioții. „Trebuie să ne pregătim pentru mai multe șocuri viitoare. Calmul și stabilitatea globale pe care le-am cunoscut cândva nu se vor întoarce prea curând. Nu ne putem aștepta ca regulile care au protejat statele mici să rămână valabile”. 

„Vă împărtășesc aceste informații pentru ca noi toți să fim pregătiți mental. Pentru a nu fi prinși cu garda jos. Să nu ne lăsăm amăgiți în complacere. Riscurile sunt reale. Miza este mare”. 

„Drumul care ne așteaptă va fi mai greu. Dar dacă rămânem hotărâți și uniți, Singapore va continua să reziste în această lume tulbure”. 

Este, practic, ceea ce a vrut să spună și premierul României, țară cu 19 milioane de locuitori, al șaptelea stat al Uniunii Europene ca populație. Cumva, însă, discursul lui Marcel Ciolacu a fost preluat de Dragoș Sprînceană, că tot mergea în SUA. Trimisul special a citit ce a înțeles din el, iar restul, esențialul, a fost furat de un spion din Singapore și oferit pe tavă premierului lor, care s-a bucurat de transparența, curajul și viziunea muncite, din greu, la București. 

INTERVIURILE HotNews.ro