Condiția pusă de USR pentru a intra la guvernare. Dominic Fritz despre ce ar convinge cetățenii
Prim-vicepreşedintele USR Dominic Fritz a declarat, miercuri, că formațiunea pe care o reprezintă va face parte dintr-un guvern doar dacă acesta îşi asumă reforme. „Va trebui să tragem o linie şi să vedem dacă există suficient de multe lucruri pe care le avem în comun, suficient de multe reforme”, a spus Fritz, la o zi după ce PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile și-au anunțat „angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.
Fritz a spus că USR merge în aceste negocieri „cu inimă deschisă pentru România, cu curajul de a face ce este necesar pentru a pune România din nou pe o direcţie de creştere şi democratică”, dar că „munca grea abia acum începe”.
„USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte”
„Deci vreau să spun foarte clar că USR va face parte dintr-un guvern care îşi asumă reforme sau nu va face parte din guvern. Acum, echipele au început această muncă de a negocia programul de guvernare, de a vedea dacă într-adevăr avem o viziune comună pentru ce trebuie să urmeze, dacă într-adevăr toate partidele, aşa cum au spus, au înţeles semnalul alegătorilor din ultimele săptămâni şi dacă acest lucru este cazul, atunci ne asumăm această coresponsabilitate pentru guvernarea României”, a spus Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă, despre negocierile pentru formarea unei majorităţi şi a unei coaliţii de guvernare, potrivit News.ro.
El a precizat că USR nu vorbeşte despre linii roşii.
„Ce trebuie să fie clar este că această guvernare îşi asumă o reducere a cheltuielilor statului, trebuie să fie clar că această guvernare îşi asumă o reformă administrativă, trebuie să fie clar că această guvernare îşi asumă şi o reformă a instituţiilor care au eşuat în ultimele săptămâni, să includă şi o reformă a serviciilor şi trebuie să fie clar că această guvernare îşi asumă o reîntoarcere la cetăţenii României şi cumva să închidem capitolul în care unii privilegiaţi au profitat de resursele acestei ţări. Acestea sunt principiile pe care le negociem şi încă o dată, la sfârşit, va trebui să tragem o linie şi să vedem dacă există suficient de multe lucruri pe care le avem în comun, suficient de multe reforme”, a subliniat primarul Timișoarei.
Dominic Fritz a arătat că „important pentru USR este să fie o guvernare cu un premier care îşi asumă reforme”.
„Nu intrăm acum în această negociere cu linii roşii de persoane sau partide, ci important este ca pachetul final să fie unul care poate să convingă cetăţenii României că, într-adevăr, acest guvern nu fuge de responsabilitatea de a reforma această ţară”, a mai declarat Fritz.
Anunțul PSD, USR, PNL și UDMR după primele negocieri, de marți, privind o guvernare comună
PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit marți seară să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene. Programul de guvernare urmează să fie discutat într-o comisie comună.
„Astăzi (marți, n.r.), formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, au transmis partidele printr-un comunicat comun, după discuțiile de la Palatul Victoria.
Documentul menționează două priorități esențiale pentru partidele semnatare:
„1.Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
2.Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.”
Rezoluția pe baza căreia s-a ajuns la acordul de la Guvern
PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică. În baza acestui acord, liderii celor patru partide au negociat un posibil acord pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte partidele extremiste.
Rezoluția adoptată după primul tur al prezidențialelor conținea patru puncte:
- Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare
„Astăzi, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor.” - Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României
„Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale.” - Angajamentul pentru dezvoltare și reforme
„Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE.” - Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor
„Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.”
Noul Guvern are nevoie de susținerea a cel puțin 234 de parlamentari
Pentru votul de învestire al unui guvern al celor patru partide este necesară obținerea a 234 de voturi de susținere în Parlament. Partidele pro-europene și minoritățile au împreună un număr de 304 parlamentari, distribuiți astfel:
Camera Deputaților
PSD – 86 deputați;
PNL – 49 deputați;
USR – 40 deputați;
UDMR – 22 deputați;
Grupul minorităților naționale – 19 deputați.
Senat
PSD – 36 de senatori;
PNL – 22 de senatori;
USR – 19 senatori;
UDMR – 10 senatori.