Conducerea Senatului a aprobat calendarul alegerii celor doi reprezentanti ai societatii civile in CSM
Biroul permanent al Senatului a aprobat luni calendarul pentru alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in CSM, procedura fiind reluata dupa ce propunerile deja depuse nu au intrunit numarul necesar de voturi la votul in plen din 7 martie.
Calendarul propus Biroului permanent de Comisia juridica a Senatului prevede ca anuntul cu etapele alegerii reprezentantilor societatii civile in CSM va fi publicat luni in Monitorul Oficial partea a 3-a si pe site-urile Senatului si CSM, transmite Agerpres.
In perioada 13 martie -13 aprilie anuntul va sta pe site-urile mentionate, iar in urmatoarele aproximativ 30 de zile (13 aprilie – 15 mai, ora 10,00) vor putea fi depuse la Biroul permanent al Senatului dosarele candidatilor.
Pe 16 mai va fi publicata lista candidatilor pe site-urile Senatului si CSM, iar in perioada 16-21 mai va putea fi exercitat dreptul de contestatie a candidaturilor.
Pe 23 mai Comisia juridica va analiza dosarele depuse si eventualele contestatii, iar pe 30 mai va avea loc alegea prin vot secret in plenul Senatului.
Senatorul George Dirca (USR) a propus sa nu fie reluata intreaga procedura de alegere a celor doi reprezentanti ai societatii civile in CSM, ci sa se reia votul, pentru ca saptamana trecuta, in plenul Senatului, la finalizarea procedurii demarate la sfarsitul anului trecut, “nu a fost obtinut numarul necesar de voturi”. El a explicat ca Regulamentul Senatului, la art. 165, prevede ca daca la alegerea sau numirea in functie nu se obtine numarul necesar de voturi, votul se reia conform reglementarilor specifice”.
Presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a explicat insa ca nu numai niciunul dintre candidati nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi ales, dar majoritatea a fost impotriva si a fost practic o respingere a candidaturilor.
Senatorii nu i-au ales, in sedinta plenului din 7 martie, pe cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM pentru ca niciunul din cei noua candidati nu a intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti. Senatorii s-au exprimat prin vot secret pe buletine.
“Ca urmare a faptului ca nu au intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, nu sunt declarati alesi ca reprezentanti ai societatii civile in CSM’, se arata in raportul
Presedintele interimar al PNL Raluca Turcan a criticat votul si reluarea procedurii, afirmand ca Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu doresc sa isi planteze oameni de casa in CSM care sa le sustina agenda impotriva justitiei.
Din cei 12 candidati inscrisi (Victor Alistar, Razvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Madalina Tomescu, Marian Dragos Radulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoita, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin si Elena Iulia Stefanescu), Comisia juridica a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoita, Virgil Melnic.
Potrivit legii, pot fi membri din partea societatii civile in CSM specialisti in drept, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala si nu sunt membri ai vreunui partid politic.
CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general.