Sari direct la conținut

„Consecințe foarte semnificative”: Declarația prin care Vladimir Putin a făcut mult mai ușoară judecarea sa pentru crime de război

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Eforturile lui Vladimir Putin de a pune capăt revoltei Wagner ar putea să ușureze urmărirea penală a liderului de la Kremlin și a statului rus pentru crimele de război comise de gruparea de mercenarii mercenari, potrivit experților în drept internațional citați de The Guardian.

O declarație deosebit de auto-incriminatorie este cea de marți, când Vladimir Putin a spus că Grupul Wagner a fost „finanțat în totalitate” de statul rus, care a cheltuit 86 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari) pentru el între doar ]ntre mai 2022 și mai 2023.

Afirmația vine după ce, timp de ani de zile, liderul rus s-a delimitat de Wagner, în timp ce acuzațiile de crime de război la adresa luptătorilor se înmulțeau la nivel internațional, inclusiv în cadrul unei anchete a ONU privind prezența lor în Republica Centrafricană.

„Aceste cuvinte (de marți) au potențial consecințe foarte semnificative în ceea ce privește expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele lui Wagner, și pentru Putin, personal și individual, în calitate de lider al statului rus”, a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL și autor al cărții „East West Street”, o carte despre originea dreptului umanitar internațional.

Grupul Wagner a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană și Mali, printre alte țări. Grupul a oferit, de asemenea, sprijin militanților susținuți de Rusia care au cucerit o bucată din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014.

În timpul unei bătălii în Siria cu trupele americane în 2018, Moscova a negat orice control asupra forțelor Wagner, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat în același an că nu există companii militare private în Rusia.

Faptul că a plătit gruparea Wagner nu l-ar face pe Putin – sau Rusia – automat responsabil din punct de vedere legal pentru crimele sale, a explicat Dapo Akande, profesor de drept internațional public la Blavatnik School of Government, Oxford.

Dar asta ar putea fi o parte importantă a cazului.

„Este o mărturisire semnificativă. Finanțarea nu este, în sine, suficientă pentru a spune că cineva este responsabil pentru o crimă internațională… [dar] face mai dificil să spui `aceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi`”, a mai spus acesta, potrivit The Guardian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro