Sari direct la conținut

Conservatorii germani vor întoarcerea la energia nucleară: reactivarea centralelor vechi și construirea de reactoare noi

HotNews.ro
Conservatorii germani vor întoarcerea la energia nucleară: reactivarea centralelor vechi și construirea de reactoare noi
Centrala nucleară Isar 2 din Germania. FOTO: Armin Weigel / DPA / Profimedia

Conservatorii germani ar vrea să redeschidă reactoarele nucleare vechi și chiar să construiască unele noi, scrie Handelsblatt. Nu este primul apel pe această temă, iar industria este reticentă și nici măcar operatorii centralelor nu cred în revenirea la energia nucleară în Germania, notează și Frankfurter Rundschau.

În cazul în care Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și partenerii lor bavarezi din Uniunea Creștin-Socială (CSU) vor ieși victorioși din alegerile pentru Bundestagde anul viitor, conservatorii vor să repună rapid în funcțiune reactoarele nuclare dezafectate.

Informația a fost furnizată de ziarul german Handelsblatt, care a citat o moțiune prezentată de cele două partide. Moțiunea solicită „utilizarea continuă și dezvoltarea în continuare a energiei nucleare”.

O rezoluție în acest sens urmează să fie adoptată la conferința partidului CSU de la Augsburg. Iar comisia pentru moțiuni a dat deja undă verde pentru această mișcare.

Are economia germană nevoie de energia nucleară?

Deși toate centralele nucleare au fost dezafectate, „dezmembrarea nu a început încă”, a declarat pentru ziar Sebastian Brehm, președintele Uniunii IMM-urilor din CSU. El a mai spus că a făcut deja verificarea fezabilității. Cinci reactoare nucleare încă intacte ar putea fi „ușor reactivate și reconectate la rețea cât mai repede posibil”.

Framatome, o filială a companiei energetice franceze i-a confirmat acest lucru lui Brehm.

Brehm a spus că obiectivul principal este de a ajuta industria, care este dependentă de energia electrică „ieftină și capabilă să asigure sarcina de bază”. Cu toate acestea, „nu suntem încă pregătiți” pentru hidrogen și, prin urmare, suntem forțați să ne bazăm pe lignit, a declarat Brehm pentru Handelsblatt.

În același timp, CDU/CSU exercită presiuni asupra guvernului federal. În iulie, grupul parlamentar CDU/CSU a solicitat o comisie de anchetă care să investigheze „circumstanțele închiderii ultimelor trei centrale nucleare din Germania”.

Potrivit deputatului CSU Andreas Lenz, această comisie investighează „dacă publicul a fost înșelat atunci când a fost luată decizia de închidere a ultimelor trei centrale nucleare”. La urma urmei, există o „suspiciune bine întemeiată că examinarea transparentă nu a avut loc niciodată”, a declarat Lenz agenției de presă dpa în iulie.

Acuzația este că ministrul economiei Robert Habeck și ministral mediului Steffi Lemke (ambii din partea Verzilor) nu au examinat în mod neutru continuarea funcționării centralelor nucleare în 2022. În schimb, este posibil ca obiecțiile din ministerele lor să fi fost ignorate și să se fi luat o decizie ideologică, suspectează conservatorii.

Industria energetică avertizează împotriva unei reveniri la energia nucleară

În ciuda inițiativei CDU/CSU, există controverse puternice cu privire la oportunitatea unei reveniri la energia nucleară, scrie Frankfurter Rundschau.

Energia nucleară este foarte costisitoare, a avertizat Kerstin Andreae, directorul general al Asociației Industriei Germane a Energiei, pentru agenția de presă Reuters în ianuarie.

În schimb, industria energetică se concentrează „în mod clar” pe energiile regenerabile. Fluctuațiile ar trebui compensate cu centrale flexibile pe gaz, până când acestea vor putea fi exploatate cu hidrogen. Nu ar trebui să „reducem presiunea din spatele acestei strategii privind centralele electrice prin punerea unei alte opțiuni pe masă”, a declarat König.

De asemenea, toți operatorii anteriori ai centralelor nucleare au declarat la momentul respectiv că reactivarea reactoarelor nu este o opțiune, mai scrie Frankfurter Rundschau.

O „zi neagră pentru Germania”

Nu este primul apel al conservatorilor în acest sens, după ce ultimul reactor nuclear a fost oprit în aprilie 2023. Liderul CDU, Friedrich Merz, a declarat că închiderea ultimelor reactoare a fost o „zi neagră pentru Germania”.

Merz a mai spus că Germania ar trebui să repornească ultimele trei centrale care au fost închise – invocând protecția climei, precum și creșterea prețurilor la petrol și gaze.

Ministra Mediului, Steffi Lemke, nu s-a arătat surprinsă de reticența industriei la aceste propuneri. „Companiile energetice au făcut ajustări cu mult timp în urmă, iar astăzi încă resping energia nucleară în Germania. Energia nucleară este o tehnologie cu risc ridicat ale cărei deșeuri radioactive vor continua să fie toxice timp de mii de ani și vor constitui o problemă pentru multe generații”, a spus ea, potrivit Deutsche Welle.

În Germania, problema depozitării deșeurilor nucleare periculoase este încă nerezolvată, scrie site-ul postului german. Acestea au fost depozitate mult timp în facilități temporare în apropierea centralelor nucleare. Dar aceasta nu este o soluție pe termen lung.

Autoritățile trebuie să caute locuri adecvate, să facă selecții și să comande foraje de testare. Comunitățile locale, care nu doresc ca deșeurile nucleare să fie îngropate în apropierea lor, opun adesea rezistență. Iar stabilirea costurilor și a termenelor este dificilă.

INTERVIURILE HotNews.ro