Sari direct la conținut

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezolutie prin care i se cere Israelului sa opreasca colonizarea din Teritoriile Palestiniene; SUA s-au abtinut de la vot

HotNews.ro
Consiliul de Securitate ONU, in timpul unui vot, Foto: Agerpres/AP
Consiliul de Securitate ONU, in timpul unui vot, Foto: Agerpres/AP

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat vineri seara o rezolutie prin care se solicita liderilor israelieni sa puna capat construirii ilegale de colonii evreiesti in Teritoriile Palestiniene, dupa ce Statele Unite au refuzat sa blocheze prin veto rezolutia, in ciuda acuzatiilor lansate de Tel Aviv si de republicanul Donald Trump, transmite Reuters.

Reprezentantii din Noua Zeelanda, Malaezia, Venezuela si Senegal au inaintat rezolutia pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, la doar o zi dupa ce egiptenii au retras textul rezolutiei la presiunea Israelului si a republicanului Donald Trump. Acesta din urma a solicitat ambasadoarei americane sa blocheze prin veto rezolutia care condamna practica controversata si finantata de Tel Aviv, scrie News.ro.

Rezolutia a trecut cu 14 voturi „in favoare” si a fost intampinata cu ropote de aplauze, dupa ce ambasadoarea americana s-a abtinut de la vot.

Este prima rezolutie din ultimii opt ani adoptata de Consiliul de Securitate cu privire la relatia complicata dintre Israel si Palestina.

Ministrii israelieni au reactionat fata de adoptarea rezolutiei, sustinand ca reprezentantii Statelor Unite au decis sa abandoneze Israelul.

In schimb, ambasadoarea americana pe langa Natiunile Unite, Samantha Power, a explicat ca continuarea programului de colonizare submina securitatea nationala a Israelului.

De asemenea, aceasta a explicat ca liderii israelieni nu pot vorbi despre solutia celor doua state si sa finanteze in acelasi timp colonizarea ilegala a Palestinei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro