Controverse în Brazilia, după ce mii de copaci au fost tăiați în pădurea amazoniană, pentru a se construi o șosea care să fie inaugurată înainte de summit-ul pe probleme de climă de la final de an

Brazilia se confruntă cu acuzații de ipocrizie, după ce a defrișat mari suprafețe din pădurea amazoniană, pentru a construi un drum destinat viitorului summit climatic mondial COP30, scriu publicațiile BBC și Telegraph. Marea problemă este că se distruge mediul pentru un summit care ar trebui să ducă la rezolvarea unor probleme de mediu.
Recenta ediție a summit-ului a fost plină de controverse, după ce COP29 s-a ținut în Azerbaidjan, un stat autoritar care se bazează enorm pe investițiile în petrol și gaze.
Un nou drum cu patru benzi, care traversează pădurea amazoniană, este în construcție pentru summit-ul climatic COP30, ce va avea loc în orașul brazilian Belem. Summit-ul pe probleme de climă se va ține între 10 și 21 noiembrie.
Scopul acestui drum este de a reduce aglomerația în orașul care va găzdui peste 50.000 de persoane – inclusiv lideri mondiali – la conferința din noiembrie 2025.
Guvernul statului Para, unde se află Belem, promovează acest drum ca fiind „sustenabil”, însă unii localnici și activiști de mediu sunt revoltați de impactul ecologic.
Amazonul joacă un rol esențial în absorbția carbonului și în menținerea biodiversității, iar mulți consideră că această defrișare contrazice tocmai scopul unui summit climatic.
Drumul lasă în urmă două zone izolate de pădure protejată. Oamenii de știință sunt îngrijorați că acesta va fragmenta ecosistemul și va perturba migrarea faunei sălbatice.
Guvernul statului Para propunea construirea acestui drum, cunoscut sub numele de Avenida Liberdade, încă din 2012, dar proiectul fusese amânat de mai multe ori, din cauza îngrijorărilor legate de implicațiile asupra mediului.
Acum, o serie de proiecte de infrastructură au fost reluate sau aprobate, în ideea de a pregăti orașul pentru summit-ul COP30.
Sursa foto: Dreamstime.com