Sari direct la conținut

Copilul vine aproape în fiecare săptămână cu o boală acasă? De ce copiii sunt mai predispuși la îmbolnăviri decât adulții și care sunt cele mai frecvente afecțiuni

HotNews.ro
Copilul vine aproape în fiecare săptămână cu o boală acasă? De ce copiii sunt mai predispuși la îmbolnăviri decât adulții și care sunt cele mai frecvente afecțiuni
Toți copiii se îmbolnăvesc din când în când, iar în majoritatea cazurilor, ei pot fi îngrijiți acasă SURSA FOTO: Shutterstock

Te-ai simțit vreodată neputincios deoarece copilul tău vine din colectivitate cu o nouă boală acasă aproape în fiecare săptămână? Copiii sunt într-adevăr mai predispuși la îmbolnăviri, din cauză să sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare. În plus, petrec timp în colectivitate împreună cu alți copii care, la rândul lor, se îmbolnăvesc frecvent și sunt purtători ai unor germeni.

Deși acest lucru este normal, boala unui copil și simptomele acesteia reprezintă întotdeauna o sursă de îngrijorare pentru părinți. Iar mulți dintre ei se întreabă dacă este vorba despre ceva normal sau ceva grav.

Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, ei sunt expuși la numeroase boli comune. Toți copiii se îmbolnăvesc din când în când, iar în majoritatea cazurilor, ei pot fi îngrijiți acasă, iar simptomele se ameliorează într-un timp scurt, National Health System (NHS) din Marea Britanie.

Există o serie de afecțiuni frecvente în perioada copilăriei, care sunt șanse mari să îl afecteze și pe copilul dumneavoastră, potrivit dr. David Keller, medic pediatru la Spitalul de Copii din Colorado.

1. Virusul sincițial respirator (VSR)

Virusul sincițial respirator provoacă simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi congestia nazală, tusea, curgerea nasului și durerea în gât.

În majoritatea cazurilor, simptomele dispar în două săptămâni de la apariție, însă există și situații când pot evolua către o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi bronșiolita sau pneumonia.

2. Anxietatea

De la stresul provocat de pandemia de COVID-19 până la presiunile generate de rețelele sociale, copiii de astăzi se confruntă cu multe surse noi de anxietate.

Anxietatea este o afecțiune de sănătate mintală care, la copii, se poate manifesta prin îngrijorare, frică, fobii și depresie, dar și prin simptome fizice precum oboseală, dureri de stomac, insomnie și multe altele.

3. Păduchii

Păduchii de cap sunt insecte mici care infestează părul uman și se hrănesc cu sânge. Ei se răspândesc în mod obișnuit printre copiii de vârstă școlară care sunt în contact strâns unii cu alții.

„Păduchii pot fi foarte greu de tratat, dar nu sunt periculosi”, explică dr. David Keller, medic pediatru la Spitalul de Copii din Colorado. „Oamenii cred că, dacă ai păduchi, înseamnă că nu ai o igienă bună, dar nu este adevărat. În mare parte, este vorba doar despre ghinion.”

Cel mai important semn care indică prezența păduchilor este mâncărimea intensă pe pielea capului. Așadar, dacă vezi copilul tău scărpinându-se pe cap mai mult decât în mod normal, este bine să verifici. Păduchii sunt vizibili cu ochiul liber și arată ca niște mici insecte maro de mărimea unei semințe de susan.

Pentru a scăpa de păduchi, dr. Keller recomandă un protocol care implică șampon anti-păduchi, spălarea lenjeriei de pat și a hainelor în apă fierbinte, precum și evitarea contactului cu alți copii aflați în această situație.

4. Gripa stomacală

Copiii care petrec mult timp în preajma altor copii pot fi predispuși să se îmbolnăvească de gripa stomacală. Această boală, cauzată cel mai adesea de rotavirus, are ca simptome stomacul deranjat, diaree, vărsături, crampe și uneori febră.

Se răspândește în același mod în care sunt răspândite cele mai multe boli comune ale copilăriei: atunci când copiii ating microbii de pe suprafețe și apoi își ating gura. Pentru prevenirea ei, este util să vă învățați copilul să își spele sau dezinfecteze mâinile și să evite să își atingă gura. De asemenea, este indicat să îi explicați că împărțirea alimentelor și a băuturii cu alți copii crește riscul transmiterii germenilor.

Dacă copilul dumneavoastră are gripă stomacală, medicii recomandă să vă asigurați că se odihnește și că bea multe lichide și electroliți (vitamine), pentru a ajuta ca boala să treacă în mod natural.

5. Crupul

Este o infecție virală care provoacă inflamarea căilor respiratorii superioare și inflamarea gâtului. Este una dintre principalele cauze ale tusei și răgușelii la copii.

Un caz ușor de crupă se poate rezolva, de obicei, fără intervenție, dar este important să urmăriți simptomele care pot indica ceva mai grav. Dificultatea de a respira sau de a înghiți este o situație de urgență, care necesită asistență imediată a unui medic.

Cele mai multe cazuri de crup sunt rezultatul infecțiilor virale, așa că principala modalitate prin care cel mic poate preveni boala este o igienă adecvată a mâinilor și evitarea contactului cu alți copii bolnavi.

6. Roseola

Denumită și „a șasea boală a copilăriei”, roseola este diferită de rujeolă și este o boală virală ușoară, cel mai frecvent întâlnită în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani.

Se manifestă prin febră și erupții cutanate la sugari și copii mici.

Roseola este cauzată de virusul herpesului și se poate transmite dacă o persoană afectată tușește sau strănută lângă copil.

În majoritatea cazurilor, boala nu pune mari probleme și dispare de la sine. „Roseola este unul dintre cele mai benigne lucruri pe care copiii tăi le vor avea vreodată. Nu este periculoasă și nu provoacă probleme”, afirmă dr. David Keller.

Igiena de bază a mâinilor și evitarea contactului cu alți copii bolnavi pot ajuta la prevenirea îmbolnăvirii.

INTERVIURILE HotNews.ro