Sari direct la conținut

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică „neidentificată” în Marea Japoniei la scurt timp după ce a amenințat SUA

HotNews.ro
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, Foto: Ahn Young-joon / AP / Profimedia
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, Foto: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică, a anunţat miercuri armata de la Seul, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian, scrie AFP.

„Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est”, a declarat statul major interarme de la Seul, folosind numele coreean pentru Marea Japoniei, notează Agerpres.

Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului şi a cerut o dezvoltare sporită a armamentului, în special a armelor nucleare tactice.

Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va expune unei riposte nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă decide să folosească arme atomice împotriva lor.

Anul acesta, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în pofida sancţiunilor, în special testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) ale sale.

Amenințările Phenianului

Luni, Coreea de Nord a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian, condamnând în acelaşi timp planul Washingtonului de a desfăşura un submarin lansator de rachete în apropierea peninsulei coreene.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării, Statele Unite şi-au ”intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul de război”, vorbind despre avioane spion americane care au efectuat în iulie mai multe zboruri, calificate drept ”provocatoare”, timp de opt zile consecutive.

Un avion de recunoaştere, a precizat sursa, a intrat „în mod repetat” în spaţiul aerian al Coreei de Nord, deasupra Mării Japoniei.

Într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă, KCNA, purtătorul de cuvânt a avertizat asupra riscului de ”accidente” pe care le-ar putea provoca acest tip de acţiuni, precum ”prăbuşirea avionului de recunoaştere strategică al forţelor aeriene americane” în Marea Japoniei.

Avion spion american, în spaţiul aerian al Coreei de Nord

Influenta soră a liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a declarat că un avion spion american a pătruns de două ori, luni dimineaţă, în spaţiul aerian al Coreei de Nord, potrivit unui comunicat separat.

Kim Yo Jong a afirmat că Phenianul nu va răspunde direct la activităţile de recunoaştere ale Statelor Unite în afara zonei economice exclusive a ţării, dar va lua în schimb ”măsuri decisive” dacă armata americană trece peste linia sa de demarcaţie militară maritimă.

Washingtonul a făcut cunoscut în aprilie că unul dintre submarinele sale balistice cu armament nuclear va face prima andocare în Coreea de Sud după zeci de ani, fără a preciza data.

Ca răspuns la testele de armament nord-coreene, preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a întărit anul acesta cooperarea cu Washingtonul în probleme de apărare, prin organizarea de exerciţii militare comune.

Manevre militare comune Coreea de Sud – Statele Unite

Yoon urmează să participe în această săptămână la summitul NATO din Lituania, cu scopul în special de a consolida cooperarea cu membrii Alianţei în faţa ameninţărilor Coreii de Nord.

Coreea de Sud şi Statele Unite au programate în august principalele manevre militare comune anuale, numite Ulchi Freedom Shield.

Phenianul consideră aceste tip de exerciţii drept repetiţii pentru invadarea teritoriului său.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro